poniedziałek, 17 października 2011

Kremowa kasza gryczana z grzybami wg Sophie Dahl


Jeśli lubicie kaszę gryczaną i chcecie się dowiedzieć jak można ją zrobić na inny sposób, to przepis właśnie dla Was. Przepis pochodzi z książki 'Apetyczna Panna Dahl' Sophie Dahl. Zmieniłam tytuł ponieważ w oryginale nazywa się risotto z kaszy gryczanej i mimo że nie jestem purystką to jednak nie pasuje mi i już :)
Za to danie rewelacja, gorycz kaszy gryczanej idealnie zbilansowana serkiem mascarpone, a grzybki (u mnie pieczarki) świetnie się komponują z całością.
Jeśli zastanawiasz się co zrobić na obiad, pomysł wart uwagi. Polecam !
Ilości podane wystarczą na 2 spore porcje.




składniki:

  • 170g kaszy gryczanej
  • sól
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • 150g leśnych grzybów (dałam pieczarki i to trochę więcej)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szalotki, posiekane (lub cebulę)
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki białego wina
  • 4 łyżki serka mascarpone

wykonanie:

Kaszę gryczaną gotować przez 40 minut w osolonym wrzątku. Odsączyć i odstawić na bok.

Opłukać i pokroić grzyby.
Rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy w garnku o grubym dnie. Dodać szalotki oraz czosnek i gotować na małym ogniu około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone grzyby i mniej więcej 1 łyżkę białego wina. Przykryć i dusić przez kolejne 4 minuty. Przełożyć wszystko do podgrzanego naczynia i nie wylewać pysznych soków.

Przełożyć kaszę gryczaną do grzybów, razem zresztą oliwy i masła, serkiem mascarpone i sokami z duszenia grzybów. Dodać kolejną łyżkę wina i gotować przez jakieś3 minuty, delikatnie wszystko mieszając. Nałożyć porcję kaszy do miseczek i okrasić grzybami.

Smacznego !!

28 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Kasza gryczana jest zdrowa więc powinniśmy ją jeść jak najczęściej:)

Catus pisze...

Moja ulubiona kasza!

Majana pisze...

Bardzo smakowicie wygląda!:)

goh. pisze...

nie jestem miłośnikiem kaszy gryczanej, ale tak ładnie podanej to jeszcze w życiu nie widziałam:) chyba bym się jednak skusiła:P

Agata z magicznego atelier pisze...

Uwielbiam kaszę i nie wiem czemu jem ja tak rzadko :) chyba nigdy nie mam innego pomysłu jak gulasz i ogórek konserwowy :)

aga pisze...

lubie kasze gryczana i w takiej wersji to by mi na pewno smakowala:)

majka pisze...

Chyba sie dzis zmowilysmy Madziu :) U mnie ciasto z przepisu Sophie Dahl :)) Kasza gryczana to niestety sie nie moja bajka :)) Za to moj M. bylby takim daniem zachwycony.

Usciski.

Kalina pisze...

Bardzo lubię kasze, moje dzieci też i na pewno jemy ją zbyt rzadko, trzeba to zmienić :)

Natalie pisze...

mmm, to musi być pyszne ;) lubię kasze, a gryczaną zwłaszcza. Świetny pomysł na obiad.

burana25 pisze...

Mniaaam... kocham kasze gryczaną! Zatem jutro już wiem, co będzie na obiad :-)))

Aurora pisze...

Kurcze a ja myślałam, że to mój oryginalny przepis ;P

Amber pisze...

U Ciebie chyba bardziej apetyczne jest to danie,niż u panny Dahl.
A książkę też mam.Bardzo lubię Jej kuchnię.

Katsuumi pisze...

Nie dziękuję, aby nie zapeszyć :* Tym postem trafiłaś w moje kubki smakowe, bo uwielbiam kaszę gryczaną! :D

Anonimowy pisze...

Uwielbiam kaszę gryczaną, z grzybami jest po prostu pyszna ;)

zjedz_mnie pisze...

Bardzo fajny pomysł na przygotowanie kaszy, która zresztą nie jest mi obca ;]

Mary pisze...

Mniam, koniecznie do wypróbowania:)

Eff pisze...

Zachwycam się zdjęciem :) a połączeniu kaszy gryczanej, mascarpone i grzybów mówię zdecydowane tak :)

Maggie pisze...

Zdjecie jest boskie! A i przepis niczego sobie. Na pewno wyprobuje, bo cos mi sie zdaje, ze mogloby mi zasmakowac.

Kaś pisze...

robię bardzo podobne danie z grzybów i kaszy lub ryżu, choć nigdy nie dodawałam mascarpone. taki kremowy dodatek brzmi bardzo apetycznie

Anonimowy pisze...

Zrobiłam. Przepyszne! :)

Agnieszka Rucińska pisze...

bardzo ciekawe połączenie, a ja bardzo lubię grykę w różnych wydaniach

myniolinka pisze...

kaszę z grzybami uwielbiam! ale mi narobiłaś apetytu...

Nenecha pisze...

No, klasyka - gryka, pieczary (czy inne grzybki) i cebulka... na masełku to rzeczywiście pyszne :)

Ale ja tam i tak wolę inne do kaszy gryczanej dodatki - brokuła czy świeżego pomidora, kiełki słonecznika... o! ;]

Pozdrawiam,
N

Kasia Fiołek pisze...

Też mam tę książkę i przymierzam się do tego przepisu. :-) Ale skoro i Ty polecasz, to już w ogóle! :-)

Monica pisze...

Zapomniana, lubiana przeze mnie bardzo -kasza. Apetyczny przepis, szczególnie ten dodatek serka mascarpone mnie ciekawi :)

Pozdrawiam serdecznie!

Magiczna Fabryka pisze...

Wygląda pysznie! Koniecznie trzeba sprawdzić jak smakuje:)

Peninia / Gosia pisze...

Przepysznie wygląda:))

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za miłe miłe słowa. Promyki jesiennego słonka posyłam.

Uściski-Peninia*

judik1119 pisze...

Dnie wygląda bardzo apetycznie, super je podałaś:-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin