Jeśli lubicie kaszę gryczaną i chcecie się dowiedzieć jak można ją zrobić na inny sposób, to przepis właśnie dla Was. Przepis pochodzi z książki 'Apetyczna Panna Dahl' Sophie Dahl. Zmieniłam tytuł ponieważ w oryginale nazywa się risotto z kaszy gryczanej i mimo że nie jestem purystką to jednak nie pasuje mi i już :)
Za to danie rewelacja, gorycz kaszy gryczanej idealnie zbilansowana serkiem mascarpone, a grzybki (u mnie pieczarki) świetnie się komponują z całością.
Jeśli zastanawiasz się co zrobić na obiad, pomysł wart uwagi. Polecam !
Ilości podane wystarczą na 2 spore porcje.
składniki:
- 170g kaszy gryczanej
- sól
- czarny pieprz świeżo zmielony
- 150g leśnych grzybów (dałam pieczarki i to trochę więcej)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 4 szalotki, posiekane (lub cebulę)
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki białego wina
- 4 łyżki serka mascarpone
wykonanie:
Kaszę gryczaną gotować przez 40 minut w osolonym wrzątku. Odsączyć i odstawić na bok.
Opłukać i pokroić grzyby.
Rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy w garnku o grubym dnie. Dodać szalotki oraz czosnek i gotować na małym ogniu około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone grzyby i mniej więcej 1 łyżkę białego wina. Przykryć i dusić przez kolejne 4 minuty. Przełożyć wszystko do podgrzanego naczynia i nie wylewać pysznych soków.
Przełożyć kaszę gryczaną do grzybów, razem zresztą oliwy i masła, serkiem mascarpone i sokami z duszenia grzybów. Dodać kolejną łyżkę wina i gotować przez jakieś3 minuty, delikatnie wszystko mieszając. Nałożyć porcję kaszy do miseczek i okrasić grzybami.
Smacznego !!
28 komentarzy:
Kasza gryczana jest zdrowa więc powinniśmy ją jeść jak najczęściej:)
Moja ulubiona kasza!
Bardzo smakowicie wygląda!:)
nie jestem miłośnikiem kaszy gryczanej, ale tak ładnie podanej to jeszcze w życiu nie widziałam:) chyba bym się jednak skusiła:P
Uwielbiam kaszę i nie wiem czemu jem ja tak rzadko :) chyba nigdy nie mam innego pomysłu jak gulasz i ogórek konserwowy :)
lubie kasze gryczana i w takiej wersji to by mi na pewno smakowala:)
Chyba sie dzis zmowilysmy Madziu :) U mnie ciasto z przepisu Sophie Dahl :)) Kasza gryczana to niestety sie nie moja bajka :)) Za to moj M. bylby takim daniem zachwycony.
Usciski.
Bardzo lubię kasze, moje dzieci też i na pewno jemy ją zbyt rzadko, trzeba to zmienić :)
mmm, to musi być pyszne ;) lubię kasze, a gryczaną zwłaszcza. Świetny pomysł na obiad.
Mniaaam... kocham kasze gryczaną! Zatem jutro już wiem, co będzie na obiad :-)))
Kurcze a ja myślałam, że to mój oryginalny przepis ;P
U Ciebie chyba bardziej apetyczne jest to danie,niż u panny Dahl.
A książkę też mam.Bardzo lubię Jej kuchnię.
Nie dziękuję, aby nie zapeszyć :* Tym postem trafiłaś w moje kubki smakowe, bo uwielbiam kaszę gryczaną! :D
Uwielbiam kaszę gryczaną, z grzybami jest po prostu pyszna ;)
Bardzo fajny pomysł na przygotowanie kaszy, która zresztą nie jest mi obca ;]
Mniam, koniecznie do wypróbowania:)
Zachwycam się zdjęciem :) a połączeniu kaszy gryczanej, mascarpone i grzybów mówię zdecydowane tak :)
Zdjecie jest boskie! A i przepis niczego sobie. Na pewno wyprobuje, bo cos mi sie zdaje, ze mogloby mi zasmakowac.
robię bardzo podobne danie z grzybów i kaszy lub ryżu, choć nigdy nie dodawałam mascarpone. taki kremowy dodatek brzmi bardzo apetycznie
Zrobiłam. Przepyszne! :)
bardzo ciekawe połączenie, a ja bardzo lubię grykę w różnych wydaniach
kaszę z grzybami uwielbiam! ale mi narobiłaś apetytu...
No, klasyka - gryka, pieczary (czy inne grzybki) i cebulka... na masełku to rzeczywiście pyszne :)
Ale ja tam i tak wolę inne do kaszy gryczanej dodatki - brokuła czy świeżego pomidora, kiełki słonecznika... o! ;]
Pozdrawiam,
N
Też mam tę książkę i przymierzam się do tego przepisu. :-) Ale skoro i Ty polecasz, to już w ogóle! :-)
Zapomniana, lubiana przeze mnie bardzo -kasza. Apetyczny przepis, szczególnie ten dodatek serka mascarpone mnie ciekawi :)
Pozdrawiam serdecznie!
Wygląda pysznie! Koniecznie trzeba sprawdzić jak smakuje:)
Przepysznie wygląda:))
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za miłe miłe słowa. Promyki jesiennego słonka posyłam.
Uściski-Peninia*
Dnie wygląda bardzo apetycznie, super je podałaś:-)
Prześlij komentarz