wtorek, 13 września 2011

Pierś kurczaka po mediolańsku


Ponieważ na co dzień jak większość z nas, mam mało czasu na gotowanie, co raz więcej u mnie dań szybkich i nieskomplikowanych, ale to chyba nie tak źle, na skomplikowane też czasami przychodzi czas, a tych szybkich i smacznych potrzeba nam o wiele więcej.
Dzisiaj jeszcze jeden prosty, pyszny i włoski przepis z książki 'Prosto i Presto' Anny Lucci.
Kotleciki po mediolańsku, są miłą odmianą zwykłych kurczakowych kotletów, mają bardziej wyrafinowany smak i ziołowy aromat.
Polecam pyszne i delikatne kotleciki.

składniki:

  • pierś z kurczaka
  • jajko
  • tarta bułka
  • mąka pszenna
  • 3 łyżki masła
  • szałwia lub rozmaryn
  • cytryna
  • sól

wykonanie:

Pierś kurczaka pokroić na cienkie plasterki i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.
Na głębokim talerzu roztrzepać jajko ze szczyptą soli, na innym umieścić mąkę i osobno bułkę tartą.
Plastry mięsa obtaczać w mące, potem w jajku, a na koniec w tartej bułce.
Na patelni rozpuścić masło, dodać 2 listki szałwii, lub gałązkę rozmarynu.
Smażyć kotleciki przez 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z cytryną pokrojoną w ćwiartki i ze swoimi ulubionymi dodatkami obiadowymi.

Smacznego!!


19 komentarzy:

Aciri pisze...

Z szałwią i rozmarynem to ja bardzo lubię:)

Agnieszka Rucińska pisze...

uwielbiam bawić się smakami dodając ziół, zmieniają one całkowicie wartość dania. Pozdrawiam

pieczarka mySia pisze...

Swietle kotlety, musze je koniecznie zrobic :) to taka lepsza odmiana naszych polskich kotlatow,
pozdrawiam!

Unknown pisze...

O tak! Taka ziolowa panierka jest wspaniala! Ja przygotowuje ja razem z oregano i drobno pokrojona natka pietruszki- nazywaja sie cotolette alla palermitana,danie reg. kuchni sycylijskiej.
Pozdrawiam :)

kuchennefascynacje pisze...

Pięknie wysmażona :)

Majana pisze...

Delikatne, smaczne kotleciki:)

Gosia pisze...

ooooo tak :) pycha....zawsze i wszedzie...delikatne-salata do tego i niebo w gebie....

Aurora pisze...

Ja obecnie poluję na przepisy na dania szybkie, łatwe i smaczne, tak więc dobrze się składa z tym kurczęciem u Ciebie :)

Ewelina Majdak pisze...

Ja jestem tak leniwa, że nawet mięsa nie rozbijam, nie obtaczam. tylko posypuję pieprzem i hop na patelnię :))))
Brakczas jest OKROPNY :(

Arvén pisze...

Ziołowa panierka - niby zwykła rzecz, a potrafi tak odmienić coś tak prostego jak filet z kurczaka...dobry przepis na szybki obiad w tygodniu ;)

Marianna Hall pisze...

Brzmi, i wygląda bardzo zachęcająco :) I ten złocisty kolor prezentuje się bardzo apetycznie :)

Barbara Bastamb pisze...

To moje ulubione mięsko....smacznie wygląda....pozdrawiam....

Kasinka pisze...

Świetna i aromatyczna fantazja na szybki obiad. Pozdrawiam

asieja pisze...

taki ziołowy aromat zachęca najbardziej :-)

aga pisze...

jakie aromatyczne sa te kotleciki:)

judik1119 pisze...

Wyglądają pysznie-takie złociste:)

gruszka z fartuszka pisze...

apetyczny :) uwielbiam zapach rozmarynu :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Mm bardzo smakowicie wyglądają mediolańskie kotleciki, podoba mi się dodatek aromatycznej szałwii :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

podejrzewam że mój Luby byłby szczęśliwy jakbym mu zapodała takie medialony :) czemu nie!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin