środa, 3 sierpnia 2011

Domowe hamburgery


Rodzinka zapragnęła hamburgerów, więc nie pozostało mi nic innego, jak uraczyć ich hamburgerami domowej roboty w 100%. Czyli nie ma drogi na skróty i bułek ze sklepu, tylko bułeczki pieczemy sami, mięso w sklepie kupujemy w kawałku i ewentualnie wtedy prosimy o zmielenie, na targu kupujemy dorodne pomidory i piękną sałatę. Tak przygotowana wkroczyłam do kuchni, nie ukrywam, że trochę roboty jest, głównie ze względu na wypiek pieczywa, ale naprawdę warto, bułeczki są fantastyczne i nie konieczne trzeba je zużytkować na hamburgery.
Reszta to już z górki, chyba że jak mi zachce Wam się obiadu w iście amerykańskim stylu i postanowicie zrobić również domowe frytki, wtedy trzeba znowu doliczyć trochę czasu na ich przygotowanie i w ten sposób spędzicie w kuchni 2 piękne godziny, ale wyrazy uznania ze strony rodziny były tego warte.
Przepis na bułeczki hamburgerowe znalazłam na blogu White plate, a przepis pochodzi od Marthy Stewart.




składniki na 8 bułeczek:

  • 3/4 szkl cieplej wody
  • 1/3 szkl mleka w proszku
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki

Do posmarowania bułek:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam

wykonanie bułeczek:


Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem).
Powoli dodawać resztę mąki.
Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawic do wyrośnięcia na 45 minut.

Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut.
Po upieczeniu ostudzić.


pozostałe składniki:

  • 500g mięsa mielonego (dobrej jakości)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

dodatkowo opcjonalnie:

  • pomidor
  • sałata
  • ogórek
  • żółty ser
  • majonez
  • ketchup
  • musztarda

wykonanie:

Cebulę zeszklić na oliwie, a następnie dodać do mięsa, dołożyć jajko, odrobinę bułki tartej i wody, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, podzieli na 8 części i uformować burgery.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć z dwóch stron.
Bułki po wystygnięciu przekroić i nakładać dodatki wg uznania, można wstawić na chwilę do piekarnika lub do mikrofali, żeby ser się roztopił.

Smacznego !!

19 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

to się nazywa uczta;) też robiłam te bułeczki, miło wspominam

Ewa pisze...

Uwielbiam domowe hamburgery, chociaż nie zawsze mi się chce robić te buły. Na wakacjach robię często, bo to dla mnie super letnie danie. Pycha propozycja, muszę ten bułkowy przepis wypróbować. Pozdrawiam :)

kasiaaaa24 pisze...

Madziu ale bym takiego zjadła... Pysznie wygląda!

Amber pisze...

Magda,takie hamburgery to ja oczywiście mogę zawsze.
Piękna ręczna robota!

Majana pisze...

Wspaniałe domowe burgery! :))

alucha pisze...

Toż to niemalże "kuchenna" praca u podstaw ;) ale za to takie hamburgery można z apetytem zjeść :) super!

kabamaiga pisze...

Na takie domowe hamburgery od A do Zet, to ja zawsze jestem chętna.

Kaś pisze...

wow wyglądają bardzo smakowicie! no i wiem, co jem :)

pieczarkamysia pisze...

Rodzinka musiala byc zachwycona :) i nie dziwie sie, bo maja cudowna mame i zone, ze robi takie pysznosci!

MAMURDA pisze...

Wyglądają cudownie! A ja taka głodna jestem... Pozdrawiam:D

ewe.kott pisze...

cudownie wyglądają te buły! wspaniałe!

mania179 pisze...

Matko! Aż mi się jeść zachciało. Piękne!! :)

Gosia pisze...

gdyby wiadoma i znana firma takie hamburgery serwowala,to pewnie uzaleznilabym sie fast foodowo.... :)na szczescie (dla mnie) tego nie robia.....ja rozumiem taki domowej roboty hamburger....mniam....

slyvvia pisze...

Uwielbiam domowe fast foody. Smakują o wiele lepiej i mają w sobie tyle zdrowych rzeczy :D

Anonimowy pisze...

no to ja sie w niedalekiej przyszlosci na nie pisze:)

Ivka pisze...

Wyglądają przesmacznie i w przypadku domowych fast foodów mamy tę pewność że wiemy co jemy:)
Pozdrawiam

Barbara Bastamb pisze...

Takiego to chętnie zjem....pozdrawiam...

Anonimowy pisze...

super przepis!!!
jutro muszę zrobić!
Zapraszam do spróbowania moich przepisków - www.brazylijskie.com.pl

Russkaya pisze...

Domowe burgery rządzą!!! :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin