wtorek, 26 lipca 2011

Fusilli z bakłażanem i kaparami


Przepis na dzisiejszy błyskawiczny, a zarazem przepyszny obiad, zaczerpnęłam z książki, którą ostatnio jestem zachwycona, czyli 'Prosto i Presto' Anny Lucci. Książka jest cudna, oprawa graficzna świetna, a przepisy, które już wypróbowałam zachwycają prostotą, szybkością i poezją smaku, czyli dokładnie tak jak obiecuje autorka.
Zachęcam Was do książki i do przepisu, który szczególnie się przydaje jeśli na przygotowanie obiadu, macie nie więcej jak 20 minut. Da się zrobić :)
Danie jest bardzo aromatyczne, można je zrobić bez oliwek i kaparów, jednak ja bym się tak nie ograniczała, z tymi dodatkami to przepyszne włoskie danie.
Ilość dla 2 osób.
Dobre rady z książki to między innymi uwaga, żeby wodę na makaron solić grubą solą, a dania mieszać drewnianymi łyżkami, jeśli takie drobnostki poprawiają jeszcze smak dania, to chętnie wypróbuję.





składniki:

  • 200g makaronu fusilli lub innej pasty krótkiej
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

wykonanie:

Czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę (razem ze skórką), smażyć kilka minut, aż zmięknie. Następnie dodać kapary, pokrojone oliwki i pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Dodać do sosu ugotowane i odcedzone świderki (ugotować je al dente), przesmażyć je na patelni razem z sosem, wystarczy tylko kilka minut, aby nabrały smaku.
Przybrać listkami świeżej bazylii i oczywiście posypać tartym parmezanem.

Smacznego!!


17 komentarzy:

Agata z magicznego atelier pisze...

Zdjęcia jak z okładek najlepszych książek z włoskimi daniami :) Fantastycznie wygląda i jeśli smakuje choć w połowie tak pysznie jak się prezentuje to musi być doskonałe :)

Kasieńka pisze...

Mniam! Od samego rana po głowie mi chodzi makaron, bakłażan i pomidory :) Ale może wybiore twoją propozycję?
Pozdrawiam serdecznie!

Maggie pisze...

Swietne, letnie zdjecia - az mi slinka pociekla!

Trzcinowisko pisze...

Alle dobre:)

Anonimowy pisze...

Fajne i szybkie!

Majana pisze...

Mniam,ale pyszności Magda u Ciebie. Podoba mi się taki obiad.
Pozdrawiam:)

pieczarkamysia pisze...

Kolejne pyszne danie! :) pisze sie do Ciebie na obiad :)

goh. pisze...

mmm, taki makaron też bym chętnie skosztowała:) doborowe towarzystwo:)

aga pisze...

fajne skladniki, pyszne danie i szybkie do przygotowania, podoba mi sie:-)

Anonimowy pisze...

Patrzyłam się na tę książkę z lubością będąc ostatnio w sklepie, ale koniec końców nie udało mi się jej kupić. Hmm... Chyba jednak przyjrzę się jej dokładnie raz jeszcze, bo widzę, że naprawdę warto! ;))

kabamaiga pisze...

To chyba wiem co będzie niedługo na obiad. Tylko zamiast bakłażana podam cukinię, bo ta akurat rośnie w ogródku :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Nie ma to jak dobrze przyrządzony makaron :)

Amber pisze...

Ten makaron wygląda świetnie!
Uważam,że należy robić wszystko,co poprawi smak dania.

Słodziutkie Okazje pisze...

Wyróżniłam Cię na swoim blogu. Zapraszam do zabawy. Pozdrawiam:)

Paula pisze...

lato na talerzu!

Gosia pisze...

wspaniale wyglada :) prawdziwie letnia lekka kolacyjka :)
Pozdrawiam cieplutko :)

kasiaaaa24 pisze...

Letnie, pyszne danie. I bardzo kolorowe :)

Pozdrawiam ciepło :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin