niedziela, 24 lipca 2011

Rolada z bitą śmietaną i malinami


W poszukiwaniu pysznego deseru trafiłam do White plate, gdzie znalazłam przepis na cudowną czekoladową roladę, którą poniżej Wam przedstawię.
Biszkoptowa rolada, śmietankowe nadzienie, poprzetykane słodkimi malinami, czy można jeszcze pyszniej ?
Gdy pierwszy raz zobaczyłam przepis na roladę, to lekko się przeraziłam, że nie dam rady, ale powiem Wam nie taki diabeł straszny... Wykonanie rolady to naprawdę nic trudnego, jeśli dokładnie przeczytacie instrukcję autorki przepisu, który Wam przytoczę, będziecie zaskoczeni jak prosty to deser.
To co może na dzisiejszy deser ??




składniki:

  • 3 jajka
  • 30g cukru pudru
  • 30g drobnego cukru do pieczenia (dałam zwykły)
  • 30g mąki
  • 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 kubek malin
  • cukier puder do posypania




wykonanie:

W pierwszej kolejności nagrzać piekarnik do temperatury 200'C.
Formę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić.
Jajka i 30g cukru pudru ubić mikserem na kogel mogel.
Kakao wymieszać z mąką i delikatnie połączyć z koglem moglem.
Wylać na natłuszczony papier i lekko wyrównać. Piec 12 minut.

W tym czasie na stolnicy rozłożyć czystą ściereczkę, na niej położyć arkusz papieru do pieczenia, który należy posypać 30g miałkiego cukru. Następnie położyć na nim upieczone, jeszcze ciepłe ciasto, oderwać delikatnie papier, na którym się piekło i ostrożnie zwinąć ciasto razem z posypanym cukrem arkuszem. Zwijać prostopadle do krótszego boku.
Odstawić na 5 minut, żeby ostygło.

W czasie gdy ciasto stygnie, ubić śmietanę z 1 łyżką cukru pudru.
Rozwinąć ciasto, posmarować bitą śmietaną, posypać malinami i ponownie zwinąć, tym razem bez papieru.
Gotową roladę zawinąć w papier i ściereczkę i odłożyć do lodówki, do schłodzenia na 30-60 minut.
Po schłodzeniu pokroić na plastry, posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!

33 komentarze:

Trzcinowisko pisze...

No powiem szczerze że ja tak jakby cykam si.e rolad i unikam jeżeli mogę..ale skoro mówisz że nie taki diabeł straszny jak go maluja...to może:)?

zauberi pisze...

zgadzam się, że rolada wcale nie jest taka trudna do zrobienia :) cudownie Twoja wygląda

slodkiefantazje pisze...

Przynaję się, że nie przepadam za malinami, ale na tą roladę chyba bym sie skusiła... :) Tak pięknie wygląda! :)

wiosenka27 pisze...

Bosko wygląda. Rolady od czasu do czau piekę ale czekoladowej jeszcze nie robiłam:)

Majana pisze...

Piękna ta rolada! Ja jeszcze nie robiłam żadnej,bo się boję ;-)

Amber pisze...

Wspaniała! I maliny.
Poezja dla podniebienia.

chantel pisze...

apetycznie wygląda :-)

dorota20w pisze...

jaka piękna

Panna Malwinna pisze...

Ja ciągle Madziu rolad się boję. Ale jak patrzę na Twoją, to kusi ona strasznie!

miłej niedzieli

Biżuteria z filcu pisze...

Roladka smakowała równie cudnie jak wygląda na zdjęciach :)
Magduś gratulację 300 na fejsie :)

kulinarne-smaki pisze...

super połączenie kolorów i smaków mniammmmm

goh. pisze...

Och, przydałby mi się taki rulonik do popołudniowej kawy:)

alucha pisze...

Ale fajnie wygląda - skojarzyło mi się to z pociągiem, hehe ;)

Justinek pisze...

Kawał porządnego ciacha :)

OlaCruz pisze...

Z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
Zaznaczę sobie do zrobienia.

aga pisze...

wspaniala rolada:) pysznie smietanowa i z malinmai:)

i jeszcze mam dla Ciebie wyróżnienie:)
zapraszam na http://kulinarnespotkania.blogspot.com/2011/07/wyroznienie-x-4.html

Kasieńka pisze...

Rewelacja! Rany jak ta rolada wygląda! W smaku pewnie niebo w gębie! Pozdrawiam!!

savannah pisze...

Ja tez jakos unikam rolad, to pewnie strach :( ale ta wyglada super smakowicie i chyba sie skusze. Zreszta dobrze ze Cie znalazlam bo przepisy pierwszaklasa! Podobaja mi sie szczegolnie te z kuchni regionalnej jaknp. kolocze ze Slaka, bo Cieszyn to przeciez Beskid Slaski, wiec i kuchnia podobna, pozdrawiam

pieczarkamysia pisze...

Fantazyjna rolada jak przystalo na blog Fanstazje kulinarne Magdy K.

Pozdrawiam serdecznie ;)

Duś pisze...

bajeczny wygląd i pewnie smak:)

Babciagramolka-Bunia pisze...

Witam. Nominuję Twój bloog w akcjii ,, One Lovely Blog Award " http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/07/ancuszek-wyroznien-i-nominacji.html .Pozdrawiam ( zerknij co trzeba zrobić dalej )

dragonfly pisze...

Ślinotok mam. Znowu. Przestanę tu zaglądać, bo mnie skręca z głodu. ;-)

Zaytoon pisze...

Rolady nie dość, że ogromnie smaczne, są jeszcze przepiękne. Mmm... Na tę Twoją, to już w ogóle nie mogę się napatrzyć! ;)

alexls pisze...

Maliny to ja zawsze i wszedzie i w kazdej ilosci;) Roladka prezentuje sie przepieknie!

Pozdrawiam!

Nita pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Nita pisze...

Wygląda na pyszne i piękne!
Kissy, mamy piękny dzień i piękne tygodniu.

Ania vel Vespertine pisze...

Bezbłedny przepis - czekolada,bita smietana i maliny, ale nadal lekko i letnio. Bardzo mi się podoba, moze zrobię coś podobnego.

Słodziutkie Okazje pisze...

Narobiłaś mi smaku..fantastycznie wygląda ta rolada:)

berrypunch pisze...

Jeszcze nigdy rolady nie robiłam, ale myślę że kiedyś ten dzień nastąpi :)

Asia pisze...

zrobiłam. Nie wyszło.... nie wiem czemu.ciasto podeszwa, w nadzieniu brakuje mi jakiejś zelatyny zeby sie to trzymało... szkoda, bo wydawał się przepis prosty i efektowny

magda k. pisze...

Asiu to bardzo dziwne, ja dzisiaj piekłam właśnie dwie kolejne rolady i wyszły bardzo dobre, co do śmietany to jeśli użyjesz dobrej śmietany to żelatyna nie jest konieczna, ja robie bez żelatyny i śmietana trzyma się bez problemu, a ciasto smaczne :) Przyro mi, że Ci nie wyszło

kasiaaaa24 pisze...

Wygląda cudownie!

Magda pisze...

znam ten przepis i go sobie bardzo chwalę ;) Twoja rolada nieprzyzwoicie kuszącą! :))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin