Pyszna szarlotka z ogromną ilością jabłek i z delikatną nutą rabarbarową.
Właśnie takie ciasto postanowiłam upiec na Festyn przedszkolaków z Okazji Dnia Matki, a raczej z Okazji Dnia Rodzica :) Gdy Tytus we wrześniu rozpoczął swój pierwszy etap edukacji w przedszkolu, przez dłuższy czas nie mogłam przywyknąć do faktu, że w jednym miejscu pracuje tak wiele miłych osób, nie często tak mi się zdarza, ale już przywykłam i jestem Paniami z przedszkola zachwycona.
Dlatego dla miłych Pań i fajnych dzieciaków, pyszna szarlotka, którą obowiązkowo pomagał przygotować mi Tytusek.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, z moimi zmianami, gorąco Polecam!!
Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Mam :)
składniki
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego)
- 250g zimnego masła
- 4 jajka
jabłka:
- 2kg jabłek (dałam niecałe 2kg resztę uzupełniłam rabarbarem ok. 300g)
- 15 łyżeczek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego)
- 1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
wykonanie:
W pierwszej kolejności należy zająć się owocami. Jabłka i rabarbar umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem i cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać ew. cynamon.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto (ten rodzaj ciasta nie lubi długiego wyrabiania) i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki.
Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (¼ szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175'C. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka.
Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch wyłożyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Mnie rozwałkowywanie nie szło zbyt dobrze, dlatego ciasto na chwilkę włożyłam do zamrażalnika, a następnie starłam na białka na tarce o grubych oczkach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, jeśli w trakcie pieczenia ciasto zbyt bardzo się zarumieni, można je przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!
16 komentarzy:
jak ja dawno nie jadłam szarlotki, narobiłaś mi apetytu
Magda, wygląda bosko!
W ubiegłym roku piekłam szarlotkę wyłącznie rabarbarową.
Miłego dnia!
wow! tyle jabłek w jednej szarlotce:) pycha, to jedno z moich ulubionych ciast:)
Oj zjadłabym chętnie:)
I to jest TO! :-)
piękne ciasto. a u mnie takie pustki w domu, nawet okruszka czegoś słodkiego nie ma;(
cudne ciasto, a z dodatkiem rabarbaru to musi smakowac wspaniale:)
Nic dodać nic ująć:) Ciasto doskonałe!
Pozdrawiam:)
w sam raz do popołudniowej kawki :) mniam
Piękna szarlotka na dzień matki :)
szarlotka wygląda wspaniale! mi się niestety przejadła, bo kiedyś obrodziły nam jabłonie w sadzie tak, że nie dało się tego przejeść i co niedziela mama piekła szarlotkę :) ale z rabarbarem, czemu nie? :) pozdrawiam ciepło!
MMMmhhhmmm od samego patrzenia ślinka cieknie, a w połączeniu Twoimi apetycznymi fotkami to juz ślinotok :)))
Widzę, że mamy podobne upodobania :-)
oj ta nutka rabarbaru... kusząca propozycja!
mogę się jedynie oblizywać (;
Moja babcia często robi szarlotkę z dodatkiem rabarbaru. Cudo! :))
Prześlij komentarz