czwartek, 26 maja 2011

Szarlotka z nutą rabarbaru


Pyszna szarlotka z ogromną ilością jabłek i z delikatną nutą rabarbarową.
Właśnie takie ciasto postanowiłam upiec na Festyn przedszkolaków z Okazji Dnia Matki, a raczej z Okazji Dnia Rodzica :) Gdy Tytus we wrześniu rozpoczął swój pierwszy etap edukacji w przedszkolu, przez dłuższy czas nie mogłam przywyknąć do faktu, że w jednym miejscu pracuje tak wiele miłych osób, nie często tak mi się zdarza, ale już przywykłam i jestem Paniami z przedszkola zachwycona.
Dlatego dla miłych Pań i fajnych dzieciaków, pyszna szarlotka, którą obowiązkowo pomagał przygotować mi Tytusek.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, z moimi zmianami, gorąco Polecam!!

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Mam :)



składniki

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego)
  • 250g zimnego masła
  • 4 jajka

jabłka:

  • 2kg jabłek (dałam niecałe 2kg resztę uzupełniłam rabarbarem ok. 300g)
  • 15 łyżeczek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)

wykonanie:

W pierwszej kolejności należy zająć się owocami. Jabłka i rabarbar umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem i cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać ew. cynamon.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto (ten rodzaj ciasta nie lubi długiego wyrabiania) i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Jedną część rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki.
Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (¼ szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Piekarnik nagrzać do temperatury 175'C. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka.
Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch wyłożyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Mnie rozwałkowywanie nie szło zbyt dobrze, dlatego ciasto na chwilkę włożyłam do zamrażalnika, a następnie starłam na białka na tarce o grubych oczkach.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, jeśli w trakcie pieczenia ciasto zbyt bardzo się zarumieni, można je przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!

16 komentarzy:

zauberi pisze...

jak ja dawno nie jadłam szarlotki, narobiłaś mi apetytu

Amber pisze...

Magda, wygląda bosko!
W ubiegłym roku piekłam szarlotkę wyłącznie rabarbarową.
Miłego dnia!

goh. pisze...

wow! tyle jabłek w jednej szarlotce:) pycha, to jedno z moich ulubionych ciast:)

Ania pisze...

Oj zjadłabym chętnie:)

dragonfly pisze...

I to jest TO! :-)

Panna Malwinna pisze...

piękne ciasto. a u mnie takie pustki w domu, nawet okruszka czegoś słodkiego nie ma;(

aga pisze...

cudne ciasto, a z dodatkiem rabarbaru to musi smakowac wspaniale:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Nic dodać nic ująć:) Ciasto doskonałe!
Pozdrawiam:)

kulinarne-smaki pisze...

w sam raz do popołudniowej kawki :) mniam

nat. pisze...

Piękna szarlotka na dzień matki :)

Ola pisze...

szarlotka wygląda wspaniale! mi się niestety przejadła, bo kiedyś obrodziły nam jabłonie w sadzie tak, że nie dało się tego przejeść i co niedziela mama piekła szarlotkę :) ale z rabarbarem, czemu nie? :) pozdrawiam ciepło!

Dysiak pisze...

MMMmhhhmmm od samego patrzenia ślinka cieknie, a w połączeniu Twoimi apetycznymi fotkami to juz ślinotok :)))

Moja Kawiarenka pisze...

Widzę, że mamy podobne upodobania :-)

myniolinka pisze...

oj ta nutka rabarbaru... kusząca propozycja!

Danusia pisze...

mogę się jedynie oblizywać (;

Kasia pisze...

Moja babcia często robi szarlotkę z dodatkiem rabarbaru. Cudo! :))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin