sobota, 14 maja 2011

Risotto verde z krewetkami


Uwielbiam risotto, zresztą u mnie chyba wszyscy przepadają za tym daniem.
Można do ryżu dodać zaledwie kilka dobrych składników i stworzyć królewską ucztę. Kiedyś zniechęcał mnie czas, który trzeba poświęcić na mieszanie, teraz to polubiłam, wlewam chochla po chochli, mieszam, mieszam i czekam na efekty, które jak zawsze będą smakowite.
Na dzisiejsze danie skusiły mnie dziewczyny z programu Rewolucje na talerzu, zielone risotto można podawać wielu modyfikacją, bo przecież wszystkie zielone warzywa tam pasują. Ja pokusiłam się również o dodatek krewetek, ale to zależy już tylko od Was. Kuszą również liczby, tradycyjne risotto to 489 kcal, a ta wersja 287kcal.




składniki:

  • 150g ryżu arborio lub carnaroli
  • ½ litra wywaru warzywnego (może być z ekologicznych kostek rosołowych)
  • ¼ szklanki białego wina (ja uwielbiam tutaj Riesling)
  • ½ cukinii
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ bulwy kopru włoskiego (nie miałam)
  • 100g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 garść szpinaku (zamiast szpinaku dałam garść groszku cukrowego)
  • 200g krewetek
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 szczypta płatków chilli
  • 1 łyżeczka masła
  • odrobina parmezanu do posypania
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

wykonanie:

Cebulę i koper włoski pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać ryż, tymianek, chilli, sól i pieprz, smażyć aż ziarenka ryżu pokryją się oliwą.
Dodać pół plasterki cukinii i pokrojoną fasolkę szparagową oraz krewetki. Zalać winem. Mieszać i gotować przez kilka minut, aż wino odparuje. Następnie dodać chochlę wywaru warzywnego. Dolewać wywar stopniowo, mieszać aż ryż będzie już gotowy. Dodać posiekany szpinak albo groszek cukrowy i łyżeczkę masła. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać posypane odrobiną parmezanu.

Smacznego !!

20 komentarzy:

kornik pisze...

Ja też dopiero niedawno polubiłam risotto i warto było. mieszanie wynagradza smak:)

Anonimowy pisze...

Pysznie zielone risotto! I ja uwielbiam jego kremową smakowitość... :)

Lekka pisze...

Mniam!
Świetnie skomponowane zestawienie, które i mnie zachęca idealnym wyważeniem pomiędzy niewysokim bilansem energetycznym a imponującą wartością odżywczą. No i jak apetycznie wygląda.:)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

wygląda bosko! ja chcę talerzyk z tym risotto :)

Marianna Hall pisze...

Aż zgłodniałam patrząc na takie pyszne danie! :)

Paula pisze...

dawno nie jadłam risotta. trzeba to zmienić :)

andzia-35 pisze...

Pysznie wygląda!

goh. pisze...

risotto z krewetkami i młodymi warzywami, musi być pyszne, bo prezentuje się niezwykle:)

aga pisze...

chetnie bym sie skusila na takie smaki:)

Kubełek Smakowy pisze...

Gap ciasto rambarbarowe, gap, naprawdę pyszne. A risotto piękne i takie bogate! Czekam na Twoją relację ;-)

Karmel-itka pisze...

baaardzo fajne to risotto ;]
spodobało mi sie od razu!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Cudne Magdo! Mogłabym zjeść podwójną porcję:)
Pozdrawiam!

viridianka pisze...

cudne :))
uwielbiam risotto, prawie na równi jak makaron;p

Asia pisze...

A ja risotto lubię nawet bardziej niż makaron, nawet ulubione tagliatelle :)

kabamaiga@gmail.com pisze...

Uwielbiam risotto

Biedr_ona pisze...

Krewetki mam, czyli muszę działać ;-)


www.przysmakiewy.pl

Kasia Fiołek pisze...

Pycha! Jem oczami te fotki. :-)

Magda Baran pisze...

I otto risotto :) ja juz zapomnialam o mieszaniu, weszlo mi w krew ;)

Agata z magicznego atelier pisze...

Risotto uwielbiam, krewetki uwielbiam. Dlaczego jeszcze nie jadłam takiego zestawienie...??? :)

mopswkuchni pisze...

Z pewnością pychotka :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin