Uwielbiam risotto, zresztą u mnie chyba wszyscy przepadają za tym daniem.
Można do ryżu dodać zaledwie kilka dobrych składników i stworzyć królewską ucztę. Kiedyś zniechęcał mnie czas, który trzeba poświęcić na mieszanie, teraz to polubiłam, wlewam chochla po chochli, mieszam, mieszam i czekam na efekty, które jak zawsze będą smakowite.
Na dzisiejsze danie skusiły mnie dziewczyny z programu Rewolucje na talerzu, zielone risotto można podawać wielu modyfikacją, bo przecież wszystkie zielone warzywa tam pasują. Ja pokusiłam się również o dodatek krewetek, ale to zależy już tylko od Was. Kuszą również liczby, tradycyjne risotto to 489 kcal, a ta wersja 287kcal.
składniki:
- 150g ryżu arborio lub carnaroli
- ½ litra wywaru warzywnego (może być z ekologicznych kostek rosołowych)
- ¼ szklanki białego wina (ja uwielbiam tutaj Riesling)
- ½ cukinii
- ½ czerwonej cebuli
- ½ bulwy kopru włoskiego (nie miałam)
- 100g zielonej fasolki szparagowej
- 1 garść szpinaku (zamiast szpinaku dałam garść groszku cukrowego)
- 200g krewetek
- 4 gałązki tymianku
- 1 szczypta płatków chilli
- 1 łyżeczka masła
- odrobina parmezanu do posypania
- oliwa
- sól
- pieprz
wykonanie:
Cebulę i koper włoski pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać ryż, tymianek, chilli, sól i pieprz, smażyć aż ziarenka ryżu pokryją się oliwą.
Dodać pół plasterki cukinii i pokrojoną fasolkę szparagową oraz krewetki. Zalać winem. Mieszać i gotować przez kilka minut, aż wino odparuje. Następnie dodać chochlę wywaru warzywnego. Dolewać wywar stopniowo, mieszać aż ryż będzie już gotowy. Dodać posiekany szpinak albo groszek cukrowy i łyżeczkę masła. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać posypane odrobiną parmezanu.
Smacznego !!
20 komentarzy:
Ja też dopiero niedawno polubiłam risotto i warto było. mieszanie wynagradza smak:)
Pysznie zielone risotto! I ja uwielbiam jego kremową smakowitość... :)
Mniam!
Świetnie skomponowane zestawienie, które i mnie zachęca idealnym wyważeniem pomiędzy niewysokim bilansem energetycznym a imponującą wartością odżywczą. No i jak apetycznie wygląda.:)
wygląda bosko! ja chcę talerzyk z tym risotto :)
Aż zgłodniałam patrząc na takie pyszne danie! :)
dawno nie jadłam risotta. trzeba to zmienić :)
Pysznie wygląda!
risotto z krewetkami i młodymi warzywami, musi być pyszne, bo prezentuje się niezwykle:)
chetnie bym sie skusila na takie smaki:)
Gap ciasto rambarbarowe, gap, naprawdę pyszne. A risotto piękne i takie bogate! Czekam na Twoją relację ;-)
baaardzo fajne to risotto ;]
spodobało mi sie od razu!
Cudne Magdo! Mogłabym zjeść podwójną porcję:)
Pozdrawiam!
cudne :))
uwielbiam risotto, prawie na równi jak makaron;p
A ja risotto lubię nawet bardziej niż makaron, nawet ulubione tagliatelle :)
Uwielbiam risotto
Krewetki mam, czyli muszę działać ;-)
www.przysmakiewy.pl
Pycha! Jem oczami te fotki. :-)
I otto risotto :) ja juz zapomnialam o mieszaniu, weszlo mi w krew ;)
Risotto uwielbiam, krewetki uwielbiam. Dlaczego jeszcze nie jadłam takiego zestawienie...??? :)
Z pewnością pychotka :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Prześlij komentarz