Po raz pierwszy w życiu zrobiłam kurczaka w galarecie, chyba w ogóle to był mój pierwszy raz z galaretą. Takie nie pozorne danie, a zachwyciło rodzinę i mnie osobiście również.
Tymbaliki chwalone były za klarowność i smak, a mnie najbardziej urzekł ich wygląd.
Przepis znalazłam w serwisie ugotuj.to . Danie nie tylko na Wielkanoc, już nie długo robię powtórkę, tym razem może z indykiem.
Kurczaki w tle nie wchodzą w skład przepisu, a wyszły jak zwykle spod ręki/igły Agaty.
składniki:
wykonanie:
Zalać mięso bulionem i ugotować razem z obraną włoszczyzną, cebulą, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu. Pod koniec gotowania dodać szczyptę ostrej papryki do smaku.
Wywar przecedzić przez sitko wyłożone gazą do podstawionego naczynia.
Mięso pokroić na kawałki, warzywa w plasterki. Wywar odtłuść, mocno podgrzać i sklarować: dodać lekko ubite białka, zagotować mieszając.
Potem przecedzić jeszcze raz i odmierzyć litr.
składniki:
- 500g filetu z kurczaka
- 1 i ½ litra bulionu drobiowego
- włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera)
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- sól
- ziarenka pieprz
- ostra papryka
- 2-3 białka
- 6-8 łyżeczek żelatyny
- 1-2 jajka na twardo
- zielony groszek
wykonanie:
Zalać mięso bulionem i ugotować razem z obraną włoszczyzną, cebulą, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu. Pod koniec gotowania dodać szczyptę ostrej papryki do smaku.
Wywar przecedzić przez sitko wyłożone gazą do podstawionego naczynia.
Mięso pokroić na kawałki, warzywa w plasterki. Wywar odtłuść, mocno podgrzać i sklarować: dodać lekko ubite białka, zagotować mieszając.
Potem przecedzić jeszcze raz i odmierzyć litr.
Namoczyć żelatynę, a gdy napęcznieje, rozpuścić ją w gorącym wywarze i odstawić, aż zacznie gęstnieć. W kokilkach ułożyć kawałki mięsa i pokrojone warzywa, zalać częścią galarety. Wstawić do lodówki, a gdy ta warstwa stężeje, udekorować ją plasterkami jajka na twardo oraz groszkiem. Zalać resztą galarety, ponownie wstawić do lodówki (najlepiej na noc).
20 komentarzy:
Śliczne galaretki :)
Ogólnie nie jestem fanką ciężkich galaretek na nóżkach, ale taka drobiowa, z warzywami - na pewno bym się skusiła =)
A najbardziej mi się podobają kolorowe kurczaczki w tle - tematycznie :-))
galaretek nie było u mnie na stole kilka lat. najchętniej zalewam schab z warzywkami. ale taka wersja z kurką też mi się podoba;)
Dawno nie jadłam galaretki drobiowej, a Twoja wygląda przepysznie i te kurczaczki w tle, urocze...
Dawno nie jadlam juz takich galaretek. Moja mam robi zawsze z nozek wieprzowych. Musze sie skusic na takie drobiowe bo musza byc pyszne. No i wygladaja doskonale Madziu :))
Usciski.
Smakowity widok!
U mnie danie bardzo lubiane.Robię rybę w galarecie,cielęcinę,wieprzowinę,jajka,warzywa...
uwielbiam takie galaretki, a żeś mi takiego smaku narobiła że chyba zaraz sobie zrobię
takie galaretki jeżeli już jem, to z octem :)
Bardzo lubię te galaretki, zwłaszcza drobiowe:)
Bardzo lubię takie galaretki !
z octem obowiązkowo! taką kurzą wersję bardzo lubię :)
A ja miałam nadzieję, że te z tyłu są właśnie w składzie galaretki. Dawno nie jadłam, ale jak piszą dziewczyny - koniecznie z octem :)
Ja niestety nie przepadam za tego typu galaretkami :) ale zdjęcia takie apetyczne, że jeszcze trochę a się skuszę :P
powiem tyle MNIAM!
Wspaniale wyglądają!
I fajnie się zaprezentowały na tych zdjęciach - jak kurczaczkowe tułowia.:)
Też robię (choć już trochę dawno to było) i osobiście wolę o wiele bardziej, niż takie z nóżek, choć - wiadomo - smakują inaczej.:)
Podoba mi się taki remake klasycznej galaretki :)
Fajny ten kurczak! I kolorowe kurczaki w tle też:)
lubie takie drobiowe galaretki, Twoje wygladaja smakowicie:)
jak gotuje rosol, to czesto robie kilka kokilek.
Pozdrawiam i milego weekendu:)
Takiej jeszcze nie robiłam. Zazwyczaj gotuję z nóżek.
Pięknie wyglądają te galaretki. Może się skuszę :)
Pozdrawiam:)
Coś pysznego!!:) A jak pięknie się prezentuje:)
DElikatne i pyszne!
www.przysmakiewy.pl
Prześlij komentarz