poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Krewetki w pieprzu syczuańskim


Dania świąteczne już niedługo się u mnie pojawią, ale dzisiaj będzie bardzo pieprznie.
Pieprznie i pysznie, a to wszystko przy udziale kilku krewetek wytarzanych w przyprawach.
Do tego dania zachęcił mnie Arek, posiadacz świetnego bloga EAT AFTER READING. Danie zostało pomyślnie przyjęte i z pewnością jeszcze nie raz u nas zagości.
Jeśli tak jak my uwielbiacie krewetki, musicie przygotować to proste i pyszne danie.


składniki:

  • 12 dużych krewetek tygrysich
  • 1 ząbek czosnku (przecięty na pół)
  • 2-3 duże suszone czerwone chilli
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego (można więcej)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron (lub innego neutralnego, dałam arachidowy)
  • sok z ¼ cytryny
  • 2 łyżki pociętego szczypioru

wykonanie:

Rozgrzać olej w woku, wrzucić czosnek, chilli i połowę pieprzu syczuańskiego.
Wyłączyć gaz i zostawić na 5-10 minut, żeby smaki się połączyły. Wyjąć czosnek i rozgrzać woka ponownie.
Wrzucić krewetki i resztę pieprzu, smażyć przez kilka minut, aż krewetki zmienią kolor i nie będą surowe w środku.
Posypać szczypiorem i podawać natychmiast. Nie zapomnijcie o sosie, który pozostał w woku., można nim polać delikatnie krewetki, a później wyjeść mocząc w nim kromkę chleba.

Smacznego !!

17 komentarzy:

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Magdo! Też się nim zachwycałam u Arka:) Pięknie wyglądają te krewetki u Ciebie!
Pozdrawiam:)

asieja pisze...

mam wielką ochotę na krewetki od jakiegoś czasu. tylko sama jakoś nie potrafię się zmobilizowac do ich przygotowania, bo nigdy tego nie robiłam..

Panna Malwinna pisze...

ja z krewetkami jeszcze się nie mierzyłam. brak niestety chętnych do ich konsumpcji;/

aga pisze...

powiem Ci, ze narobilas mi apetytu na takie krewetkowe danie:) smakowite zdjecia:)

Maggie pisze...

Cudne! Uwielbiam krewetki, zwlaszcza te wieksze, a im prosciej przyrzadzone, tym lepiej. Na ostro? Czemu nie!

majka pisze...

Napisze tylko, ze nie moge przestac sie oblizywac :)) Podziel sie Madziu, plissss...:)))

Aciri pisze...

O krewetki to ja zawsze, wszędzie i o każdej porze. Twoje wyglądają cudownie:)

Karolina pisze...

Nie przepadam za krewetkami, jednak jak widzę takie dania to zmuszam się, żeby je polubić:)

Anonimowy pisze...

Pysznie orientalne... :)

Pozdrawiam!

Biedr_ona pisze...

Zapowiada się na pyszną ucztę. Aczkolwiek nie znam takiej odmiany pieprzu.. jeszcze nie znam ;-p

www.przysmakiewy.pl

kulinarne-smaki pisze...

coś wspaniałego :)

Kubełek Smakowy pisze...

Ooo... krewetki to dla mnie czysta abstrakcja. A pieprzów używam różnych - kolorowego (białego, czarnego, różowego), zielonego, cayenne, ziołowego... A seczuańskiego nie znam.

Szarlotek pisze...

To zdecydowanie moje klimaty, bo krewetki uwielbiamy w każdym wydaniu :)

Amber pisze...

Pyszne!
Lubię krewetki i lubię z pieprzem.

Słodziutkie Okazje pisze...

Krewetki?? Mniammm..Świetnie wygląda:)

Satyrja Anna Mutwil pisze...

Jak wyrzucę oleje to normalnie mogę sobie to zrobić! EXTRA! XD :))

Kasia Fiołek pisze...

Uwielbiam krewetki. Brakuje mi świeżych!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin