sobota, 30 kwietnia 2011

Babka drożdżowa zaparzana


Dzisiaj jeszcze nadrabiam świąteczne zaległości i stąd ten przepis na pyszną babkę drożdżową, który cytuję za Liską.
Jutro urodziny synka, więc będzie tort i pyszny jabłecznik, a do tego oczywiście bardzo ciekawe sałatki, ale to jutro, dzisiaj wróćmy jeszcze na chwilkę do babek drożdżowych, bo warto.
Babka z tego przepisu wychodzi pyszna i wilgotna, a dzięki temu, że jest zaparzana, dłużej utrzymuje świeżość. Bardzo polecam, nie tylko na święta.







składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 40g drożdży (użyłam 30g)
  • ¾ szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 80g cukru
  • cukier waniliowy
  • 80g masła
  • garść rodzynek
  • szczypta soli

wykonanie:

Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i ¼ szklanki mleka sporządzić rozczyn i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałe mleko zagotować i wrzącym zalać połowę mąki. Wymieszać dokładnie i poczekać aż przestygnie.

Gdy rozczyn wyrośnie, a ciasto przestygnie wymieszać je dokładnie ze sobą i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosło – trwa to ok. 15 minut. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę oraz roztopić masło.

Do ciasta dodać żółtka, szczyptę soli i bardzo dokładnie wyrobić, dosypywać stopniowo pozostałą mąkę. Wlać wystudzone mało i jeszcze wyrabiać, na końcu wsypać rodzynki,
Ciasto znów musi rosnąć ok. 30 minut. Po tym czasie przełożyć je do średniej formy na babkę lub do małej z kominkiem i piec w temperaturze 180'C ok. 40 minut.

Po upieczeniu posypać babkę cukrem pudrem, polukrować lub dać polewę.

Smacznego !!

20 komentarzy:

Lekka pisze...

Nie wiem czy kiedykolwiek jadłam babkę zaparzaną - raczej nie, więc nie wiem, jak smakuje Twoja babka, ale że wygląda bardzo szykownie, to fakt.:)

Amber pisze...

Jest piękna!
Piekę zaparzaną babę,choć z innego przepisu, i przyznam,że ciasto jest wyjątkowe.
Pozdrowienia ciepłe!

Aciri pisze...

Wygląda fenomenalnie!

Biedr_ona pisze...

Nawet po świątecznym obżarstwie jestem w stanie taki kąsek skonsumować ;-D



www.przysmakiewy.pl

Trzcinowisko pisze...

Piękna jest z tym cukrem:)

viridianka pisze...

Widziałam ją ostatnio na jednym z blogów, juz wtedy bardzo przypadła mi do gustu :) jest piękna.

kaiserka pisze...

Baba bardzo urodziwa!
Ze wstydem przyznaje sie,ze babki zaparzanej jeszcze nie pieklam,wiec czas najwyzszy zaczac,a skoro zachwalasz pisze do wyprobowania!:)
Pozdrawiam goraco!

Majana pisze...

Wspaniała ta baba Madziu! Bardzo mi się podoba. Muszę kiedyś zrobić zaparzaną,bo nigdy nie robiłam.

Pozdrowienia:)

Magnolia (Edith) pisze...

Magda!!!
Głodnieję od razu po wejściu na Twoj blog!!!
Pychotki same tutaj dajesz :)))
Pozdrawiam serdecznie :)))

kulinarne-smaki pisze...

Pięknie Ci wyszła

Paula pisze...

sama nie wiem, czy kiedyś jadłam zaparzaną, czy też nie. Jednak bez względu na to, babka wygląda bosko!

milk_chocolate84 pisze...

klasyka zawsze zwycięży. Rewelacyjna babka:)

ewelajna Korniowska pisze...

Drożdżową zaparzaną robiłam tylko raz, ale była przepyszna:)

zauberi pisze...

jaka ładna!

żenia pisze...

Nie znam smaku parzonej baby, a wygląda przepysznie.
Serdeczności dla synka i pozdrawiam słonecznie:)

Anucha pisze...

Nie piekłam jeszcze takiej babki, chociaż z podobnymi przepisami spotkałam się nie raz. Warto wypróbować, bo pięknie ta Twoja babeczka wygląda i zapewne bardzo smakowita:)

Magda Baran pisze...

Kusząca babka, choć mi nieznana :) Wszystkiego Urodzinowego dla Świętującego :)

asieja pisze...

piękna baba.

Anonimowy pisze...

Widzę, że zaparzana babka podbija serca. Wcale się temu nie dziwię. Smakuje rewelacyjnie!

aga pisze...

niezla ta baba:) cudna:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin