niedziela, 20 marca 2011

Stir-fry z wieprzowiny i warzyw

Losowanie już w poniedziałek




Kolejne dalekowschodnie danie, zagościło w mojej kuchni. Przepis bazę na to danie znalazłam na cudnym blogu u Ewy - Galangal - życie ze smakiem, postępowałam dokładnie wg przepisu, zmieniłam jednak część składników zgodnie z stanem posiadania. Danie wyszło bardzo dobre, jednak dla mojego małego zdecydowanie za ostre, więc jeśli wasze podniebienia nie są przyzwyczajone, albo gotujecie dla dzieci ostrożnie szastajcie chili :) Poza tym danie aromatyczne i bardzo smaczne, a jak to bywa ze stir-fry – szybkie i proste. Takie obiady, to ostatnimi czasy nasze ulubione, więc gorąco polecam.




składniki:

  • 300g cienko pokrojonej wieprzowiny
  • 100g mrożonych warzyw (u mnie mieszanka chińska, wg oryginału szpinak)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 czerwone chili (dałam suszone)
  • 3cm kawałek imbiru
  • kilka łyżek ciemnego sosu sojowego
  • olej rzepakowy (dałam arachidowy)
  • 100ml bulionu
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przypraw pięć smaków

  • dodatkowo:
  • ryż jaśminowy lub makaron ryżowy

wykonanie:

Ugotować ryż jaśminowy lub makaron ryżowy wg instrukcji producenta.
Warzywa i mięso pokroić na cienkie paski. Imbir, chili i czosnek drobno posiekać.
Mięso polać sosem sojowym i odstawić na chwilkę.
Rozgrzać woka, wlać łyżkę oleju po chwili wrzucić imbir, chili i czosnek i podsmażyć, a następnie dodać mięso i smażyć do momentu ścięcia się mięsa. Dodać warzywa (wcześniej odmrozić), smażyć przez minutę albo dwie i gotowe.
Jeśli chcemy więcej sosu, należy teraz dolać bulion i skrobię rozprowadzoną z małą ilością zimnej wody. Poczekać, aż sos się zagotuje.
Podawać z ryżem lub makaronem.

Smacznego !!

15 komentarzy:

Biedr_ona pisze...

Oczywiście nie można przejść obojętnie obok tego dania. Uwielbiam ryż i wszelkie z nim związane kompozycje ;-) Bardzo świeżo wygląda.. i apetycznie.

Chętnie wypróbuję.

www.przysmakiewy.pl

Aciri pisze...

Lubię takie potrawy. I u nas w rodzinie to właśnie synek lubi najbardziej ostro:)

Majana pisze...

Mniam,podoba mi się takie jedzonko!:)

Kubełek Smakowy pisze...

Uwielbiam mięso w pikantnej, kolorowej, warzywnej potrawce. Świetne danie!

Anonimowy pisze...

I ja uwielbiam takie szybkie, sycące dania pełne aromatu. Ogromnie mi się podoba! :)

mollisia pisze...

Och, jak ja lubię takie dania! Są najczęściej słodko-kwaśne i nie nudzą się :). Bardzo apetyczne zdjęcia :)

wiosenka27 pisze...

To musi smakowac bosko:)

kabamaiga pisze...

Uwielbiam i już.

Ewelina Majdak pisze...

Mrrr to jest coś co Poleczki lubią całym sercem :)
Uściski!

Dysiak pisze...

Rzeczywiście proste, ale wyobrażam sobie jaki smak i aromat mmmhhhmmm. Takie danie dla pracującej matki polki. Tylko właśnie to chili by mi trochę bruździło ze względu na dzieciaki.

Kasia Fiołek pisze...

Wygląda bosko, ale w ogóle za nic mi mięso nie wchodzi ostatnio. Nie wiem, co jest grane. Bo zdjęcia zjadłabym na pewno.

fafik rottweiler pisze...

Chyba będę musiał sobie taką wieprzowinkę przygotować, bo ma takie składniki za którymi przepadam ;)

aga pisze...

mniam, jakie smakowite zdjecia:)

Kaś pisze...

muszę w końcu kupić woka :) danie wygląda pysznie

majka pisze...

Pyszne obiadki w takim razie jadacie :) Tak patrze na liste skladnikow i widze, ze wszytsko mam w kuchni. Musze wiec zakasac rekawy i tez przygotowac takie pysznosci :)

Pozdrawiam Madziu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin