Kolejne dalekowschodnie danie, zagościło w mojej kuchni. Przepis bazę na to danie znalazłam na cudnym blogu u Ewy - Galangal - życie ze smakiem, postępowałam dokładnie wg przepisu, zmieniłam jednak część składników zgodnie z stanem posiadania. Danie wyszło bardzo dobre, jednak dla mojego małego zdecydowanie za ostre, więc jeśli wasze podniebienia nie są przyzwyczajone, albo gotujecie dla dzieci ostrożnie szastajcie chili :) Poza tym danie aromatyczne i bardzo smaczne, a jak to bywa ze stir-fry – szybkie i proste. Takie obiady, to ostatnimi czasy nasze ulubione, więc gorąco polecam.
składniki:
- 300g cienko pokrojonej wieprzowiny
- 100g mrożonych warzyw (u mnie mieszanka chińska, wg oryginału szpinak)
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 czerwone chili (dałam suszone)
- 3cm kawałek imbiru
- kilka łyżek ciemnego sosu sojowego
- olej rzepakowy (dałam arachidowy)
- 100ml bulionu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przypraw pięć smaków
- dodatkowo:
- ryż jaśminowy lub makaron ryżowy
wykonanie:
Ugotować ryż jaśminowy lub makaron ryżowy wg instrukcji producenta.
Warzywa i mięso pokroić na cienkie paski. Imbir, chili i czosnek drobno posiekać.
Mięso polać sosem sojowym i odstawić na chwilkę.
Rozgrzać woka, wlać łyżkę oleju po chwili wrzucić imbir, chili i czosnek i podsmażyć, a następnie dodać mięso i smażyć do momentu ścięcia się mięsa. Dodać warzywa (wcześniej odmrozić), smażyć przez minutę albo dwie i gotowe.
Jeśli chcemy więcej sosu, należy teraz dolać bulion i skrobię rozprowadzoną z małą ilością zimnej wody. Poczekać, aż sos się zagotuje.
Podawać z ryżem lub makaronem.
Smacznego !!
15 komentarzy:
Oczywiście nie można przejść obojętnie obok tego dania. Uwielbiam ryż i wszelkie z nim związane kompozycje ;-) Bardzo świeżo wygląda.. i apetycznie.
Chętnie wypróbuję.
www.przysmakiewy.pl
Lubię takie potrawy. I u nas w rodzinie to właśnie synek lubi najbardziej ostro:)
Mniam,podoba mi się takie jedzonko!:)
Uwielbiam mięso w pikantnej, kolorowej, warzywnej potrawce. Świetne danie!
I ja uwielbiam takie szybkie, sycące dania pełne aromatu. Ogromnie mi się podoba! :)
Och, jak ja lubię takie dania! Są najczęściej słodko-kwaśne i nie nudzą się :). Bardzo apetyczne zdjęcia :)
To musi smakowac bosko:)
Uwielbiam i już.
Mrrr to jest coś co Poleczki lubią całym sercem :)
Uściski!
Rzeczywiście proste, ale wyobrażam sobie jaki smak i aromat mmmhhhmmm. Takie danie dla pracującej matki polki. Tylko właśnie to chili by mi trochę bruździło ze względu na dzieciaki.
Wygląda bosko, ale w ogóle za nic mi mięso nie wchodzi ostatnio. Nie wiem, co jest grane. Bo zdjęcia zjadłabym na pewno.
Chyba będę musiał sobie taką wieprzowinkę przygotować, bo ma takie składniki za którymi przepadam ;)
mniam, jakie smakowite zdjecia:)
muszę w końcu kupić woka :) danie wygląda pysznie
Pyszne obiadki w takim razie jadacie :) Tak patrze na liste skladnikow i widze, ze wszytsko mam w kuchni. Musze wiec zakasac rekawy i tez przygotowac takie pysznosci :)
Pozdrawiam Madziu.
Prześlij komentarz