piątek, 14 stycznia 2011

Tarta z kiszoną kapustą, pieczarkami i kurczakiem


Nie samą czekoladą człowiek żyje :) Dzisiaj więc coś bardziej konkretnego.
Zainspirował mnie przepis z blogu Gęba w Niebie, skąd pochodzi przepis na farsz.
Receptura na kruche ciasto wg Michel Roux z książki 'Jajka'.
Tarta jest wyśmienita, farsz dzięki kiszonej kapuście bardzo interesujący, a spód bardzo kruchy i pyszny.

Danie bardzo proste do przygotowania, wystarczy pamiętać o cieście, które trzeba przygotować z minimum 2 godzinnym wyprzedzeniem. Później to już z górki, trochę krojenia, odrobina smażenia i pyszne danie gotowe.
To taka idealna tarta na sezon zimowy :)




składniki na farsz:

  • 300g kapusty kiszonej
  • 300g pieczarek, umytych i pokrojonych na plasterki
  • 1 mała cebula
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól i pieprz
  • kminek
  • liść laurowy
  • żółty ser (u mnie parmezan)
  • olej
  • odrobina masła

na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drobnego cukru




wykonanie:

W pierwszej kolejności należy zrobić ciasto, które musi poleżeć w lodówce.
Z mąki zrobić kopczyk, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło, jajko, sól i cukier.
Wszystkie składniki w środku wymieszać, potem stopniowo dodać mąkę.
Mieszać, dopóki wszystkie składniki nie będą prawie całkiem połączone – ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku.
Wtedy dodać 40ml zimnej wody, wmieszać w ciasto.
Zagnieść szybko ciasto dłonią, żeby było całkiem gładkie. Formować kulę i owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Teraz farsz:

Kapustę lekko podsmażyć na maśle, dodać kminek, liść laurowy, szczyptę cukru i pieprzu.
Dusić na małym ogniu, aż będzie wystarczająco miękka (dolałam odrobinę wody).
Cebulę pokroić na małą kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojone pieczarki i usmażyć, lekko przyprawić.
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić wg upodobań, podsmażyć na odrobinie oleju.

Formę do tarty lub tartaletki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem.
Ciasto rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie i wyłożyć do formy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180'C przez 25 minut.
Po upieczeniu wyciągnąć blachę z piekarnika i wyłożyć na ciasto kolejno: kapustę, pieczarki i kurczaka. Posypać serem i zapiekać przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.

Smacznego!!


22 komentarze:

Sabienne pisze...

Czekałam z niecierpliwością-cóż mogę napisać-wygląda świetnie! Ciasto lżejsze niż moje, prawdziwie francuskie. Teraz ja muszę wypróbować Twoją wersję!;-)

magda k. pisze...

Sabienne - dziękuję raz jeszcze za świetny przepis, mój mąż był tartą zachwycony, a ciasto zmieniłam dlatego, że już od jakiegoś czasu chciałam wypróbować ten przepis Roux'a :) pozdrawiam

Arvén pisze...

Zaskakujące połączenie - typowo polskie smaki farszu i kosmopolityczne kruche ciasto :D
Fantastyczne, na teraz - na zimowy czas to idealna wersja tarty!

Agata z magicznego atelier pisze...

Fantazja :)

Smakuje pewno równie dobrze jak wygląda :)

Pozdrawiam
Agata

magda k. pisze...

Arvén - dziękuję bardzo, zgadzam sie z Tobą, połączenie zaskakujące, ale pyszne, a tarta taka właśnie zimowa :) pozdrawiam

wiosenka27 pisze...

Świetny zestaw, bardzo mi się podoba:)Ja od jutra mam ferie więc troszkę zaszaleję w kuchni:)

Patrycja Reszko pisze...

Wspaniałe danie, z chęcią zjadłabym choć kawałeczek...

feeriasmakow pisze...

Właśnie zastanawiałam się co zrobić z torebką kiszonej kapusty. Oryginalny pomysł...musi smakować wyśmienicie.

magda k. pisze...

Biżuteria z filcu - dziękuję bardzo i zapraszam następnym razem :)

wiosenka27 - ferie świetna sprawa :) już jestem ciekawa Twoich szaleństw

mikimama - z chęcią bym poczęstowała :) pozdrawiam

feeriasmaków - smakuje wyśmienicie :) jak nadal nie wiesz co zrobić z tą kapustą, to polecam :)

Kaś pisze...

ale to musi być dobre. a wygląda rewelacyjnie

Majana pisze...

Fajna jest! Musi być smaczna:)
Pozdrowienia:)

Paula pisze...

ja robiłam quiche z kiszoną kapustą i niesamowicie smakowała, więc taka tarta też pewnie jest przepyszna :)

kabamaiga pisze...

Aż się głodna zrobiłam.

Edyta pisze...

A ja we wtorek kupiłam nową formę do tarty i mąż od razu zapytał, kiedy tartę jemy. Zaplanowałam na niedzielę i właśnie znalazłam przepis ;) Wszystkie składniki lubimy, więc na pewno będzie nam smakować.

Panna Malwinna pisze...

moja forma do tarty stoi nie używana od okresu wakacyjnego. w sumie nie robiłam w niej jeszcze tart wytrawnych, a jest to fajna propozycja;)

Eff pisze...

Fajnie u Ciebie zobaczyć tartę Sabienne :) i to jaka apetyczna wersja!
Ja niedawno robiłam na podobnym cieście tartę z cebulką, pieczarkami i kiełbasą, posypaną serem żółtym. Mrr :D

zauberi pisze...

mniam mniam :)pięknie wygląda, pozdrawiam

Kasia pisze...

Och kiszona kapusta! Tak dawno jej nie jadłam... tarta wygląda przepysznie. Uściski!

flusso pisze...

Bardzo fajny i apetyczny pomysł, tarty z kapustą to ja jeszcze nie widziałam ;)

Anonimowy pisze...

Świetna! Wygląda na naprawdę pyszną i sycącą.

Pozdrawiam!

Asia pisze...

Madzia, ale mnie pozytywnie zaskoczylaś tą kiszoną kapustą! Taki fajny pomysł!

anytsujx pisze...

Wygląda wybornie !:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin