piątek, 24 grudnia 2010

Życzenia Świąteczne i Strucla z makiem


Święta u nas dziś pachną drożdżami. U mojej mamy pachnie piernikami i rybką smażoną na maśle, a wieczorem cudownym aromatem kompotu z suszonych owoców.
A czym pachną u Was Święta ?

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga, Przyjaciołom, Znajomym i Rodzinie życzę:

Spokojnych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia,
niech spełnią się Wam wszystkie marzenia,
a stoły uginają od smakowitego jedzenia.
Pięknych chwil w rodzinnym gronie.
Cudownych Świąt.

Magda z rodziną :)

Zapraszam Was na cudowny makowiec w cieście drożdżowym. Bardzo wilgotny i długo zachowujący świeżość.
Święta to dla mnie czas, w którym nie pozwalam sobie na eksperymenty, ponieważ wszystko musi się udać, dlatego sięgam po tak sprawdzone przepisy jak ten na Moje Wypieki.
Makowiec wyszedł idealny, ciasto pięknie wyrosło i dało się bardzo łatwo rozwałkować i zawijać.
Masa makowa robiona samodzielnie jest 100 razy lepsza od tej z puszki, najwięcej pracy jest przy mieleniu maku, ale właśnie w tym momencie, bardzo przydaje się pomocna ręka męża, no dobra cały mąż się przyda :)
Z tego wszystkiego wychodzą trzy cudowne strucle makowe (każda po ok. 35cm), polana lukrem wygląda bajecznie.






składniki ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania ok pół szklanki
  • 180ml letniego mleka
  • 150g masła (lub margaryny), roztopionej, ochłodzonej
  • 6 żółtek (białka odłożyć, będą potrzebne do masy makowej)
  • 45g świeżych drożdży lub 21g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki,rumu)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16g)

składniki masa makowa:

  • 500g niebieskiego maku
  • 250g cukru (dałam 200g)
  • 100g rodzynek (dałam 200g)+ herbata+kieliszek rumu – do namoczenia rodzynek
  • 50g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka miodu (dałam 2 bardzo duże łyżki)
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • kandyzowana skórka z pomarańczy (wolę suszone morele ok.100g)

dodatkowo:

lukier
odrobina maku do dekoracji
papier do pieczenia
olej

składniki i wykonanie lukier:

½ szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki gorącej wody

Rozetrzeć na gładką masę

wykonanie ciasto drożdżowe:

Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem i odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Dodać pozostałe składniki (poza masłem) i wyrobić ciasto(ciasto wyrabiałam przy pomocy drewnianej łyżki, ponieważ jest bardzo klejące, dosypałam też trochę mąki), dodając na koniec rozpuszczone masło.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wykonanie masa makowa:

Mak zaparzyć w 500ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia (można nawet odstawić na całą noc)
i dwukrotnie zemleć. Moja maszynka ręczna miele bardzo porządnie, więc mieliłam tylko raz.
Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek, które pozostały nam od ciasta).

Ciasto podzielić na 3 równe części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawić około 3 cm (nie zakrywać boków), w formie tuby. Między pergaminem, a ciastem zostawić około 0,5 luzu, żeby ciasto mogło wyrosnąć, ale nie za dużo, żeby ciasto nie pękło.
Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu.
W tym momencie zapraszam Was do bardzo przydatnej instrukcji obrazkowej.

Piec w temperaturze 180-190'C przez około 30-40 minut.

Ciasto polać lukrem i posypać makiem

Smacznego!!

12 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Madziu, wszystkiego najlepszego na te Święta i samych radosnych dni w Nowym Roku:)

majka pisze...

Madziu, Twoja strucla jest taka piekna, ze az poczulam jej zapach :) Zycze Ci Kochana samych pieknych chwil w ten swiateczny czas. Niech te Swieta beda dla Was spokojne, radosne i pelne rodzinnego ciepla.

aga pisze...

ach, jak ta strucla pysznie wyglada:)

Madziu, zycze Ci pieknych, radosnych i szczesliwych Swiat:)

asieja pisze...

i u mnie dziś taki cudny zwijany makowiec. pachnący drożdżami.
a Tobie.. pięknych Świąt..
o zapachu pomarańczy.

andzia-35 pisze...

Zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt! Strucla wygląda pysznie:)

Karmel-itka pisze...

i u mnie pachnie makiem i drożdżami.
pieknie kształtna ta strucla.

cudownych świąt. z uśmiechem na twarzy.
w gronie tych, których kochasz.

Anonimowy pisze...

Ja w tym roku eksperymentowałam - choć ze sprawdzonych źródeł brałam przepisy. Wszystko udało się doskonale! Widzę, że Twój makowiec też wygląda przepięknie.

Cudownych Świąt, Magdo! :)

Majana pisze...

Piękny jest Twój makowiec !:)
U mnie też makowcem pachnie:))

Wesołych Świąt Madziu:*

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Też robiłam makowiec, ale mi delikatnie pękł:) Twój wygląda tak idealnie, że ma się ochotę sięgnąć po kawałek:)
wszystkiego dobrego w te Święta i w nowym roku:) pozdrawiam ciepło

Waniliowa Chmurka pisze...

Magdo,
makowiec b. fajnie udekorowany:)
Pozdrowienia serdeczne i Wesołych Świąt Tobie i rodzince życzę:)))

Kasia pisze...

Wesołych! :-) A u mnie zamiast maku na wierzchu jest skórka pomarańczowa ;)

Anonimowy pisze...

Magdo, to ja się pochwalę, że na te Święta także upiekłam makowca i wyszedł naprawdę dobrze:) Pzdr Aniado Ps. Ależ te Twoje zdjęcia są piękne! Pełne światła i baaardzo smakowite:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin