Święta u nas dziś pachną drożdżami. U mojej mamy pachnie piernikami i rybką smażoną na maśle, a wieczorem cudownym aromatem kompotu z suszonych owoców.
A czym pachną u Was Święta ?
Wszystkim Czytelnikom mojego bloga, Przyjaciołom, Znajomym i Rodzinie życzę:
Spokojnych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia,
niech spełnią się Wam wszystkie marzenia,
a stoły uginają od smakowitego jedzenia.
Pięknych chwil w rodzinnym gronie.
Cudownych Świąt.
Magda z rodziną :)
Zapraszam Was na cudowny makowiec w cieście drożdżowym. Bardzo wilgotny i długo zachowujący świeżość.
Święta to dla mnie czas, w którym nie pozwalam sobie na eksperymenty, ponieważ wszystko musi się udać, dlatego sięgam po tak sprawdzone przepisy jak ten na Moje Wypieki.
Makowiec wyszedł idealny, ciasto pięknie wyrosło i dało się bardzo łatwo rozwałkować i zawijać.
Masa makowa robiona samodzielnie jest 100 razy lepsza od tej z puszki, najwięcej pracy jest przy mieleniu maku, ale właśnie w tym momencie, bardzo przydaje się pomocna ręka męża, no dobra cały mąż się przyda :)
Z tego wszystkiego wychodzą trzy cudowne strucle makowe (każda po ok. 35cm), polana lukrem wygląda bajecznie.
składniki ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania ok pół szklanki
- 180ml letniego mleka
- 150g masła (lub margaryny), roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek (białka odłożyć, będą potrzebne do masy makowej)
- 45g świeżych drożdży lub 21g suchych
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki,rumu)
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16g)
składniki masa makowa:
- 500g niebieskiego maku
- 250g cukru (dałam 200g)
- 100g rodzynek (dałam 200g)+ herbata+kieliszek rumu – do namoczenia rodzynek
- 50g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu (dałam 2 bardzo duże łyżki)
- 2 krople aromatu migdałowego
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- kandyzowana skórka z pomarańczy (wolę suszone morele ok.100g)
dodatkowo:
lukier
odrobina maku do dekoracji
papier do pieczenia
olej
składniki i wykonanie lukier:
½ szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki gorącej wody
Rozetrzeć na gładką masę
wykonanie ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem i odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Dodać pozostałe składniki (poza masłem) i wyrobić ciasto(ciasto wyrabiałam przy pomocy drewnianej łyżki, ponieważ jest bardzo klejące, dosypałam też trochę mąki), dodając na koniec rozpuszczone masło.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wykonanie masa makowa:
Mak zaparzyć w 500ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia (można nawet odstawić na całą noc)
i dwukrotnie zemleć. Moja maszynka ręczna miele bardzo porządnie, więc mieliłam tylko raz.
Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek, które pozostały nam od ciasta).
Ciasto podzielić na 3 równe części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawić około 3 cm (nie zakrywać boków), w formie tuby. Między pergaminem, a ciastem zostawić około 0,5 luzu, żeby ciasto mogło wyrosnąć, ale nie za dużo, żeby ciasto nie pękło.
Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu.
W tym momencie zapraszam Was do bardzo przydatnej instrukcji obrazkowej.
Piec w temperaturze 180-190'C przez około 30-40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem
Smacznego!!
12 komentarzy:
Madziu, wszystkiego najlepszego na te Święta i samych radosnych dni w Nowym Roku:)
Madziu, Twoja strucla jest taka piekna, ze az poczulam jej zapach :) Zycze Ci Kochana samych pieknych chwil w ten swiateczny czas. Niech te Swieta beda dla Was spokojne, radosne i pelne rodzinnego ciepla.
ach, jak ta strucla pysznie wyglada:)
Madziu, zycze Ci pieknych, radosnych i szczesliwych Swiat:)
i u mnie dziś taki cudny zwijany makowiec. pachnący drożdżami.
a Tobie.. pięknych Świąt..
o zapachu pomarańczy.
Zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt! Strucla wygląda pysznie:)
i u mnie pachnie makiem i drożdżami.
pieknie kształtna ta strucla.
cudownych świąt. z uśmiechem na twarzy.
w gronie tych, których kochasz.
Ja w tym roku eksperymentowałam - choć ze sprawdzonych źródeł brałam przepisy. Wszystko udało się doskonale! Widzę, że Twój makowiec też wygląda przepięknie.
Cudownych Świąt, Magdo! :)
Piękny jest Twój makowiec !:)
U mnie też makowcem pachnie:))
Wesołych Świąt Madziu:*
Też robiłam makowiec, ale mi delikatnie pękł:) Twój wygląda tak idealnie, że ma się ochotę sięgnąć po kawałek:)
wszystkiego dobrego w te Święta i w nowym roku:) pozdrawiam ciepło
Magdo,
makowiec b. fajnie udekorowany:)
Pozdrowienia serdeczne i Wesołych Świąt Tobie i rodzince życzę:)))
Wesołych! :-) A u mnie zamiast maku na wierzchu jest skórka pomarańczowa ;)
Magdo, to ja się pochwalę, że na te Święta także upiekłam makowca i wyszedł naprawdę dobrze:) Pzdr Aniado Ps. Ależ te Twoje zdjęcia są piękne! Pełne światła i baaardzo smakowite:)
Prześlij komentarz