Zakochałam się od pierwszego kęsa w białych michałkach :) zawsze byłam wielbicielką tych cukierków, ale te białe są najlepsze. Jeśli też bardzo lubicie, to może spróbujecie je zrobić, a może przygotujcie je w ramach prezentu, dla jakiegoś wielbiciela michałków :)
Przepis znalazłam na forum cincin, podany przez użytkownika Eklerek.
Dla mnie te cukierki spełniają całkowicie swoją rolę, chociaż do końca nie smakują jak te ze sklepu, ale jak wszystkie desery z mlekiem w proszku i orzeszkami, są wspaniałe.
Ciężko im się oprzeć, cały czas się staram, bo część chciałam podarować w ramach prezentu.
składniki:
- 150g białej czekolady
- ¾ szklanki mleka
- 50g masła
- 1/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 szklanki mleka w proszku
- 100g pokruszonych herbatników
- 1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych
wykonanie:
Mleko zwykłe podgrzać z cukrami i masłem.
Czekoladę rozpuścić na parze, albo w kuchence mikrofalowej.
Do mleka dodać mleko w proszku, miksując, żeby nie zrobiły się grudki. Porcjami dodawać stopioną, ciepłą czekoladę,
Wrzucić orzechy, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Po godzinie dodać pokruszone herbatniki i wstawić do lodówki do stwardnienia.
Formować kulki, albo wycinać prostokąty, które można obtaczać w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, lub zanurzać w białej czekoladzie.
Smacznego !!
29 komentarzy:
Są prześliczne, a na myśl o ich smaku totalnie się rozmarzyłam :)
Pozdrawiam!:)
uwielbiam białe michałki to moje ulubione cukierki.A przepis na pewno wypróbuje.Już nie mogę się doczekać!
Michałki to moja słabość! A białe to coś nowego, wyglądają cudownie! Musze spróbować!
Pozdrawiam Cię:)
Zdecydowanie nie powinnam tego posta oglądać. Wczoraj wyjadłam całe opakowanie Michałków, więc obawiam się, że przepadnę przy tych trufelkach
ale cuda :)
Muszą być świetne! Bardzo lubię michałki :)
teraz wiem co koniecznie musze kupić: mleko w proszku żeby robic takie pysznosci ;)
Ogromną mam ochotę przygotować jakieś trufle. A te, jak z resztą sama piszesz, nie mogą źle smakować, skoro składają się na nie same smakowite składniki. :)
zdecydowanie moje smaki! zapiszę sobie i nie omieszkam zrobić po Swiętach :)
Prezentują się smakowicie! i tak śnieżno-świątecznie:)
Piękne i niesamowicie apetyczne te Twoje trufelki.
o nie nie! juz chcialam dzis inne Twoje pralinku zrobic Madziu, a tu takie zaskoczenie!! uwielbiam michalki!! i co teraz?? to mi dalas dylemat na dzis wieczor!! ;-)
Ja michałki uwielbiam! Takie białe chętnie bym skosztowała, wyglądają cudownie Madziu!:)
Bialych Michalkow jeszcze nie jadlam, ale chetnie bym sprobowala. Jeszcze chetniej zas skusilbym sie na taka trufelke jak twoje :)
Madziuuuuuu.....litosci! :) Takich pieknych i smacznych pralinek to ja dawno juz nie widzialam. Narobilas mi takiej ochoty, ze teraz beda "lazily" za mna dopoki ich nie zrobie. A pozniej wysle na Ciebie skarge, ze przytylam :))
Nie jadłam białych, ale coś czuję, że smakowałyby mi lepiej niż ciemne. Przepis zdecydowanie do wypróbowania!:)
ja również jestem zakochana w tych michałkach! na pewno zrobię takie słodkie kuleczki :-)
Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa, też sobie teraz myślę o michałkach, bo jestem w pracy, a cukierki w domu :)
zachęcam Was do zrobienie, bo są cudowne :)i ostrzegam ciężko przestać je jeść :) pozdrawiam Was bardzo gorąco i przedświątecznie :)
Ale kapitalne te trufelki!
Właśnie takie przepisu szukałam :) Dziękuje:)
A mnie jakoś brak odwagi na robienie domowych pralinek... Czuję, że jeszcze kilka takich przepisów i zdjęć jak Twoje i nie będę miała wyboru ;) Pzdr i wesołych Świąt Aniado
Zrobiłam je i są pyszne!
Musze i ja je wypróbować. Wyglądają przepysznie:)
Zdrowych i wesołych świąt:)
W tym roku popełniłam pierwsze trufelki. Miłośniczką obtaczania ich w czekoladzie nie zostałam, ale czytając Twój opis myślę, że skuszę się na następne :)
Wyglądają przepysznie... właśnie na coś takiego miałam ochotę. Teraz tylko kupić mleko w proszku...
kurcze wygladaja mega apetycznie :) mezus i ja uwielbiamy biale michalki i z checia bym zrobila, tylko pytanie odnosnie mleka w proszku- czy moze byc odtluszczone?
Witam
Jeśli te odtłuszczone to te takie granulkowe to na pewno się nie nadaje, z tego co się dowiadywałam tylko te pełnotłuste niestety ma tu szanse :)
Pozdrawiam i mimo wszystko zachęcam do zrobienia
Tak, prawdopodobnie tak jest
No nie powiem, że by się takiego michałka zjadło :-)
Prześlij komentarz