niedziela, 19 grudnia 2010

Trufelki a'la białe michałki


Zakochałam się od pierwszego kęsa w białych michałkach :) zawsze byłam wielbicielką tych cukierków, ale te białe są najlepsze. Jeśli też bardzo lubicie, to może spróbujecie je zrobić, a może przygotujcie je w ramach prezentu, dla jakiegoś wielbiciela michałków :)
Przepis znalazłam na forum cincin, podany przez użytkownika Eklerek.
Dla mnie te cukierki spełniają całkowicie swoją rolę, chociaż do końca nie smakują jak te ze sklepu, ale jak wszystkie desery z mlekiem w proszku i orzeszkami, są wspaniałe.
Ciężko im się oprzeć, cały czas się staram, bo część chciałam podarować w ramach prezentu.





składniki:

  • 150g białej czekolady
  • ¾ szklanki mleka
  • 50g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 100g pokruszonych herbatników
  • 1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych

wykonanie:

Mleko zwykłe podgrzać z cukrami i masłem.
Czekoladę rozpuścić na parze, albo w kuchence mikrofalowej.
Do mleka dodać mleko w proszku, miksując, żeby nie zrobiły się grudki. Porcjami dodawać stopioną, ciepłą czekoladę,
Wrzucić orzechy, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Po godzinie dodać pokruszone herbatniki i wstawić do lodówki do stwardnienia.
Formować kulki, albo wycinać prostokąty, które można obtaczać w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, lub zanurzać w białej czekoladzie.

Smacznego !!

29 komentarzy:

Monika pisze...

Są prześliczne, a na myśl o ich smaku totalnie się rozmarzyłam :)
Pozdrawiam!:)

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

uwielbiam białe michałki to moje ulubione cukierki.A przepis na pewno wypróbuje.Już nie mogę się doczekać!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Michałki to moja słabość! A białe to coś nowego, wyglądają cudownie! Musze spróbować!
Pozdrawiam Cię:)

kabamaiga pisze...

Zdecydowanie nie powinnam tego posta oglądać. Wczoraj wyjadłam całe opakowanie Michałków, więc obawiam się, że przepadnę przy tych trufelkach

chantel pisze...

ale cuda :)

flusso pisze...

Muszą być świetne! Bardzo lubię michałki :)

Agata pisze...

teraz wiem co koniecznie musze kupić: mleko w proszku żeby robic takie pysznosci ;)

Anonimowy pisze...

Ogromną mam ochotę przygotować jakieś trufle. A te, jak z resztą sama piszesz, nie mogą źle smakować, skoro składają się na nie same smakowite składniki. :)

myniolinka pisze...

zdecydowanie moje smaki! zapiszę sobie i nie omieszkam zrobić po Swiętach :)

kornik pisze...

Prezentują się smakowicie! i tak śnieżno-świątecznie:)

Hania-Kasia pisze...

Piękne i niesamowicie apetyczne te Twoje trufelki.

cudawianki pisze...

o nie nie! juz chcialam dzis inne Twoje pralinku zrobic Madziu, a tu takie zaskoczenie!! uwielbiam michalki!! i co teraz?? to mi dalas dylemat na dzis wieczor!! ;-)

Majana pisze...

Ja michałki uwielbiam! Takie białe chętnie bym skosztowała, wyglądają cudownie Madziu!:)

Maggie pisze...

Bialych Michalkow jeszcze nie jadlam, ale chetnie bym sprobowala. Jeszcze chetniej zas skusilbym sie na taka trufelke jak twoje :)

majka pisze...

Madziuuuuuu.....litosci! :) Takich pieknych i smacznych pralinek to ja dawno juz nie widzialam. Narobilas mi takiej ochoty, ze teraz beda "lazily" za mna dopoki ich nie zrobie. A pozniej wysle na Ciebie skarge, ze przytylam :))

Violiśka pisze...

Nie jadłam białych, ale coś czuję, że smakowałyby mi lepiej niż ciemne. Przepis zdecydowanie do wypróbowania!:)

asieja pisze...

ja również jestem zakochana w tych michałkach! na pewno zrobię takie słodkie kuleczki :-)

magda k. pisze...

Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa, też sobie teraz myślę o michałkach, bo jestem w pracy, a cukierki w domu :)
zachęcam Was do zrobienie, bo są cudowne :)i ostrzegam ciężko przestać je jeść :) pozdrawiam Was bardzo gorąco i przedświątecznie :)

Kasia Fiołek pisze...

Ale kapitalne te trufelki!

Karolina pisze...

Właśnie takie przepisu szukałam :) Dziękuje:)

Anonimowy pisze...

A mnie jakoś brak odwagi na robienie domowych pralinek... Czuję, że jeszcze kilka takich przepisów i zdjęć jak Twoje i nie będę miała wyboru ;) Pzdr i wesołych Świąt Aniado

Edyta pisze...

Zrobiłam je i są pyszne!

Anucha pisze...

Musze i ja je wypróbować. Wyglądają przepysznie:)
Zdrowych i wesołych świąt:)

Magda pisze...

W tym roku popełniłam pierwsze trufelki. Miłośniczką obtaczania ich w czekoladzie nie zostałam, ale czytając Twój opis myślę, że skuszę się na następne :)

Aneta pisze...

Wyglądają przepysznie... właśnie na coś takiego miałam ochotę. Teraz tylko kupić mleko w proszku...

Anonimowy pisze...

kurcze wygladaja mega apetycznie :) mezus i ja uwielbiamy biale michalki i z checia bym zrobila, tylko pytanie odnosnie mleka w proszku- czy moze byc odtluszczone?

magda k. pisze...

Witam

Jeśli te odtłuszczone to te takie granulkowe to na pewno się nie nadaje, z tego co się dowiadywałam tylko te pełnotłuste niestety ma tu szanse :)
Pozdrawiam i mimo wszystko zachęcam do zrobienia

Anonimowy pisze...

Tak, prawdopodobnie tak jest

siostraelwa pisze...

No nie powiem, że by się takiego michałka zjadło :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin