Przedstawiam dzisiaj przepis na sałatkę nicejską według Nigelli, pewnie część składników nie pasuje do klasycznej wersji tej sałatki, ale ja jestem nią zachwycona.
Jest to sałatka, którą spokojnie można zrobić w zimie nie martwiąc się o to, że wykorzystane warzywa nie będą smaczne jak w lecie, po większość składników to rzeczy, które znajdziecie w swoich spiżarniach i zapasach.
Można oczywiście użyć świeżych pomidorów, ale wersja z suszonymi jest wg mnie o wiele smaczniejsza, warto też kupić dobrego tuńczyka, bo jego udział jest bardzo ważny w tym daniu.
Całość komponuje się bardzo smakowicie, a podane ilości wystarczą dla kilku osób.
Dlatego zachęcam Was gorąco, zróbcie sobie przerwę od pierników i lukrowania i przyrządzcie sobie smakowitą sałatkę :)
składniki:
- 2 jajka
- 100g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 200g podsuszanych pomidorów w oliwie (robiłam też ze świeżymi)
- 100g czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych na plasterki
- 225g tuńczyka w sosie własnym z puszki
- 250g sałaty lodowej, podartej na kawałki
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki morskiej soli w kryształkach, albo szczypta zwykłej soli
- ½ łyżeczki cukru
- 40g małych grzanek
- 4-6 filecików anchois (opcjonalnie)
- mała garść świeżych liści bazylii, albo odrobina suszonych
wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki.
Mrożona fasolę szparagową ugotować, fasola powinna być miękka, ale nie rozgotowana, odlać wodę i ostudzić.
Pomidory razem z oliwą przełożyć do miski, dodać pokrojone oliwki i delikatnie przemieszać.
Na dużym półmisku rozłożyć sałatę, na niej pomidory z oliwkami, zachować w misce aromatyczną oliwę.
Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozłożyć mięso podzielone na kawałki na sałatce, a następnie tu i ówdzie rozrzucić fasolkę.
Przygotować dressing z oliwy, która pozostała po pomidorach, dodać oliwę, sok z cytryny, sól oraz cukier, wymieszać i polać sałatkę.
Dodać jajka, grzanki i anchois i liście bazylii.
Smacznego !!
14 komentarzy:
nicejskiej dawno nie robiłam. a lubię ją przez te piękne kolory, takie wiosenne;)
Wygląda fantastycznie :) Tak letnio i kolorowo :) W taką białą pogodę na pewno dodaje energii na cały dzień :)
Mnie nie musisz zachęcać. uwielbiam sałatkę nicejską, a ta wersja bardzo mi się podoba:)
Rewelacyjna! Chętnie bym sobie taką sałatkę wcięła na kolację. :)
uwielbiam sałatki z tuńczykiem.
takie piękne kolory ma Twoja sałatka..:)
Super przepisy każdy lepszy od drugiego tylko tak dalej Dzięki
bardzo dziękuję :) też poprawiam sobie nią humor :)
Anonimowy bardzo dziękuję za miłe słowa - ujawnij się :)
Magdo, jak tego dokonalas, ze ta salatka wyglada na Twych fotach tak apetycznie?? za kazdym razem jak probowalam ja sfocic wychodzila mi kleska ;-)
cudawianki - powiem szczerze, że proste to nie było :) mój mąż jest mistrzem kompozycji ;) wybrał co bardziej fotogeniczne składniki i ułożył na samym froncie i jakoś to wyszło :) dziękuję bardzo!!
Jaka ona smakowita :)) I kolorowa pięknie!:))
składniki pasują do klasycznej wersji, czy też nie... nie ważne! przecież każdy woli coś innego. ileż to mamy rodzajów sałatki ziemniaczanej? no właśnie. i nicejskiej też tyle byc może ;]
ale fajnie kolorowa i bardzo apetyczna:) dawno jej nie robilam, wiec tzreba to zmienic:)
Fasolka u mnie opada w wersji zimnej i filety anchois ale reszta jest idealna ;)
Madziu, wspaniale prezentuje się ta sałatka!
Prześlij komentarz