piątek, 17 grudnia 2010

Sałatka nicejska


Przedstawiam dzisiaj przepis na sałatkę nicejską według Nigelli, pewnie część składników nie pasuje do klasycznej wersji tej sałatki, ale ja jestem nią zachwycona.
Jest to sałatka, którą spokojnie można zrobić w zimie nie martwiąc się o to, że wykorzystane warzywa nie będą smaczne jak w lecie, po większość składników to rzeczy, które znajdziecie w swoich spiżarniach i zapasach.
Można oczywiście użyć świeżych pomidorów, ale wersja z suszonymi jest wg mnie o wiele smaczniejsza, warto też kupić dobrego tuńczyka, bo jego udział jest bardzo ważny w tym daniu.
Całość komponuje się bardzo smakowicie, a podane ilości wystarczą dla kilku osób.
Dlatego zachęcam Was gorąco, zróbcie sobie przerwę od pierników i lukrowania i przyrządzcie sobie smakowitą sałatkę :)




składniki:

  • 2 jajka
  • 100g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 200g podsuszanych pomidorów w oliwie (robiłam też ze świeżymi)
  • 100g czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych na plasterki
  • 225g tuńczyka w sosie własnym z puszki
  • 250g sałaty lodowej, podartej na kawałki
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki morskiej soli w kryształkach, albo szczypta zwykłej soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 40g małych grzanek
  • 4-6 filecików anchois (opcjonalnie)
  • mała garść świeżych liści bazylii, albo odrobina suszonych

wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki.
Mrożona fasolę szparagową ugotować, fasola powinna być miękka, ale nie rozgotowana, odlać wodę i ostudzić.

Pomidory razem z oliwą przełożyć do miski, dodać pokrojone oliwki i delikatnie przemieszać.

Na dużym półmisku rozłożyć sałatę, na niej pomidory z oliwkami, zachować w misce aromatyczną oliwę.

Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozłożyć mięso podzielone na kawałki na sałatce, a następnie tu i ówdzie rozrzucić fasolkę.

Przygotować dressing z oliwy, która pozostała po pomidorach, dodać oliwę, sok z cytryny, sól oraz cukier, wymieszać i polać sałatkę.
Dodać jajka, grzanki i anchois i liście bazylii.

Smacznego !!

14 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

nicejskiej dawno nie robiłam. a lubię ją przez te piękne kolory, takie wiosenne;)

Agata z magicznego atelier pisze...

Wygląda fantastycznie :) Tak letnio i kolorowo :) W taką białą pogodę na pewno dodaje energii na cały dzień :)

Martyna pisze...

Mnie nie musisz zachęcać. uwielbiam sałatkę nicejską, a ta wersja bardzo mi się podoba:)

Anonimowy pisze...

Rewelacyjna! Chętnie bym sobie taką sałatkę wcięła na kolację. :)

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

uwielbiam sałatki z tuńczykiem.
takie piękne kolory ma Twoja sałatka..:)

Anonimowy pisze...

Super przepisy każdy lepszy od drugiego tylko tak dalej Dzięki

magda k. pisze...

bardzo dziękuję :) też poprawiam sobie nią humor :)

Anonimowy bardzo dziękuję za miłe słowa - ujawnij się :)

cudawianki pisze...

Magdo, jak tego dokonalas, ze ta salatka wyglada na Twych fotach tak apetycznie?? za kazdym razem jak probowalam ja sfocic wychodzila mi kleska ;-)

magda k. pisze...

cudawianki - powiem szczerze, że proste to nie było :) mój mąż jest mistrzem kompozycji ;) wybrał co bardziej fotogeniczne składniki i ułożył na samym froncie i jakoś to wyszło :) dziękuję bardzo!!

Majana pisze...

Jaka ona smakowita :)) I kolorowa pięknie!:))

Karmel-itka pisze...

składniki pasują do klasycznej wersji, czy też nie... nie ważne! przecież każdy woli coś innego. ileż to mamy rodzajów sałatki ziemniaczanej? no właśnie. i nicejskiej też tyle byc może ;]

aga pisze...

ale fajnie kolorowa i bardzo apetyczna:) dawno jej nie robilam, wiec tzreba to zmienic:)

Sylvia F. pisze...

Fasolka u mnie opada w wersji zimnej i filety anchois ale reszta jest idealna ;)

Paula pisze...

Madziu, wspaniale prezentuje się ta sałatka!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin