czwartek, 30 grudnia 2010

Ryba w cieście i purée z groszku


Jeszcze nie chce mi się piec ciast, na desery też nie mam ochoty, bo i po co jak szafki pełne świątecznych słodyczy. Dlatego skupiłam się na daniach obiadowych i wyszło całkiem smacznie.
Przepis na rybę w cieście i purée z groszku pochodzą z książek Jamiego Olivera. Ryba smażona jest bardzo pyszna, a ciasto chrupiące. Jamie proponuje użyć solonego dorsza jeśli tak jak ja nie macie takiego pod ręką, można wypróbować inne ryby morskie o białym mięsie i posypać je obficie solą na pół godziny przed przyrządzeniem, a potem starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól jest bardzo istotna ponieważ usuwa z ryby część soków, dzięki czemu ciasto nie nasiąka parą wydzielaną przez rybę i pozostaje bardzo chrupkie.


składniki:

  • 4 kawałki ryby morskiej o białym mięsie (200-220g bez ości)
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • olej słonecznikowy
  • 2 żółtka
  • 120g mąki
  • oliwa
  • 250ml mocno schłodzonej gazowanej wody mineralnej
  • połówki cytryny, do podania

purée z groszku:

  • 1 kawałek masła (dałam dużą łyżkę)
  • 4 garście zielonego groszku
  • garść świeżej mięty
  • odrobina soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

wykonanie:

Żeby zrobić purée najpierw należy włożyć do garnka masło, groszek i pokrojone listki mięty.
Przykryć pokrywką i dusić przez 10 minut. Dodać odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz.
Groszek utrzeć blenderem, aby uzyskać gęstą, kleistą masę – idealną do maczania w niej ryby.
Trzymać w cieple podczas pieczenia ryby.

Filety z ryby obficie posypać solą i skropić sokiem z cytryny. Położyć na talerzu i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny; w tym czasie kilka razy obracać filety. Po tym czasie odlać soki, a filety osuszyć papierowymi ręcznikami.

Olej wlać do dużego rondla o grubym dnie, do ok ½ wysokości rondla. Postawić rondel na dużym ogniu, wrzucić kawałek ziemniaka, jak zacznie się rumienić olej będzie miał odpowiednią temperaturę (170-180'C).

Przygotować ciasto: do miski włożyć żółtka, mąkę, skórkę otartą z cytryny i wlać kilka łyżek oliwy.
Mieszać i równocześnie dolewać wodę gazowaną, aż do uzyskania ciasta o konsystencji budyniu.

Oprószyć każdy filet niewielką ilością mąki, a następnie zanurzyć w cieście . Delikatnie otrzeć rybę o brzeg miski, usunąć w ten sposób nadmiar ciasta.
Ostrożnie włożyć filety do gorącego oleju o smażyć przez ok. 4 minuty, aż będzie chrupkie i rumiane. Podawać z połówkami cytryny.

Smacznego!!

15 komentarzy:

viridianka pisze...

głośno przełykam ślinkę;) ta rybka naprawdę mi się podoba, o puree nie wspomne bo jestem miłosniczka groszku:)

u mnie ze świąt zostały pierniczki i pół piernika, ale one mogą długo leżec wiec sobie piekę ;)

kasiaaaa24 pisze...

Piękny kolor. Niesamowicie pozytywny :)

Pozdrawiam ciepło i życzę smakowitego Nowego Roku :)

Kasia pisze...

Podoba mi się groszkowe puree :-) Fajnie to musi razem smakować.

wiosenka27 pisze...

Pysznie, zdrowo i kolorowo:)

aga pisze...

kolorek puree jest niesamowicie cudny:) i z taka rybka to bardzo pyszne jedzonko:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ależ mi smaku narobiłaś! Pamiętam taką rybę z Anglii - pyszna!
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

Majana pisze...

Fajna rybka :) A i puree, bardzo lubię:)
Pozdrowienia:)

Daga pisze...

Twoje przepisy są przepyszne! Dziś zrobiłam na przykład lasagne z cukinią i pomidorami. Palce lizać! Ostatnio codziennie zaglądam na Twojego bloga. Jest inspiracją dla mnie w mojej zaczarowanej kuchni! :) Pozdrawiam serdecznie.

Mary pisze...

Ryba morska..bardzo lubię. Fantastyczne! :)

Karmel-itka. pisze...

danie na medal.
za złocistą rybę i optymistycznie zielone puree.

aga-aa pisze...

na medal to mało powiedziane! wygląda obłednie!

kabamaiga pisze...

Aż mi ślinka pociekła.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

arek pisze...

Wszystkiego najsmaczniejszego w 2011!!!
Ps. sprobuj zamienic nastepnym razem minerala piwem...polecam:)

magda k. pisze...

Bardzo gorąco wszystkim dziękuję za komentarze i życzenia, również wszystkim życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

Daga - Tobie szczególnie dziękuję za miłe słowa, które sprawiły mi ogromną przyjemność

Arku - jeśli Ty tak mówisz, to wypróbuje z pewnością :)

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go wraz ze zdjęciem na konkurs na stronie www.kpryba.pl

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin