poniedziałek, 27 grudnia 2010

Chleb żytnio - orkiszowy


Po wszystkich świątecznych przysmakach zawsze mam ochotę na trochę normalności, czyli na kromkę chleba tylko z masłem. Chociaż lodówka pełna przysmaków nic nie przebije smaku świeżego pieczywa.
Przepis na chleb znalazłam u Liski, częściowo zmieniłam mąkę, ponieważ orkiszowej nie wystarczyło, ale chlebek nadal wyszedł przepyszny. Przedstawiony chleb jest bardzo prosty do wykonania, trzeba o przygotowaniach pamiętać 12-24h wcześniej. Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę i delikatny środek, a smak miodu jest delikatnie wyczuwalny w smaku, ale i w aroamcie.




składniki:

zaczyn:
50g zakwasu żytniego
75g mąki orkiszowej
100g wody

Wymieszać i odstawić na 12-24 h

następnie dodać;
składniki na ciasto:

  • 275g wody (jeśli też użyjecie części mąki żytniej wody wyszło odrobinę więcej ok 300g)
  • 30g miodu (u mnie lipowy)
  • 500g mąki orkiszowej np. typ 700 (dałam 2oog orkiszowej i 300 żytniej typ 720 jasnej)
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych instant
  • 1,5 łyżeczki (10g) soli morskiej


wykonanie:

Składniki zaczynu wymieszać z składnikami na ciasto. Zagniatać ręcznie przez 10- 15 minut, aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto przełożyć do miski i przykryć folią, odstawić do fermentacji na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość – od tego uzależniamy czas fermentacji. Czasami trwa to krócej, a czasami nawet do 3 godziny.

Keksówkę o długości 25cm wysmarować olejem i wysypać otrębami. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto i ponownie przykryć folią lub ściereczką. (Można też zamiast pieczenia w keksówce, uformować okrągły bochenek i przełożyć go do wyrośnięcia do koszyczka wysypanego mąką).

Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wypełnić całą formę.

Piekarnik nagrzać do 230'C.
Wstawić chleb, a po 10 minutach zmniejszyć do 200'C i dopiekać kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć i studzić na kratce, kroić po całkowitym ostygnięciu.

Smacznego!!

19 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

kusząc chlebek ;) zjadłabym kromeczkę na drugie śniadanie;)

wiosenka27 pisze...

Piękny bochenek:)

viridianka pisze...

wiesz co? i ja dziś zjadłam zwykłą kromkę chleba z masłem :)

majka pisze...

Wiesz Madziu, mamy takie same mysli :) Ja tez myslalam, zeby wrzucic na bloga chleb bo po swiatecznych przysmakach mam ochote na odrobine normalnosci :) I oczywiscie w swieta chleb pieklam :)) Twoj chleb strasznie mi sie podoba. O ile sobie przypominam to byl moj pierwszy chleb jaki upieklam na zakwasie :) Wiem, ze jest przeeeeepyszny!

Buzka.

kabamaiga pisze...

Musi być cudny. Ja dzisiaj piekę chlebek, ale zupełnie inny, bo też chce mi się powrotu do normalności.

Agnieszka pisze...

Mój ulubiony chleb :) Ja również potrzebowałam odetchnąć od świątecznych frykasów i na śniadanie zjadłam miskę musli.

Waniliowa Chmurka pisze...

Chleb to przepyszny:)

Pozdrawiam

Anucha pisze...

Racja, już chyba wszystkim przejadły się świąteczne smakołyki i każdy sięga po coś najzwyklejszego w świecie.
Ja jeszcze nigdy nie piekłam chleba, ale mam taki zamiar. Muszę w końcu zrobić zaczyn:)
Smakowicie wygląda ten Twój chlebek:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Liska pisze...

Piękny! Wszystkiego dobrego poświątecznego i noworocznego :)

Majana pisze...

Chlebek wyglada pięknie:) Zjadłoby sie kromeczke z masełkiem:)

Kasia Fiołek pisze...

Też mam fazę na ten właśnie chleb! Dziś też go piekłam. :-)

Anonimowy pisze...

Piekłam go latem bodajże, a wydaje się, że to było tak dawno... Pamiętam, że zachwycił mnie smakiem!

Anonimowy pisze...

Magdo, chleb na pewno wspaniały, ale zdjęcia, szczególnie to pierwsze, FENOMENALNE:) Pzdr Aniado

Kaś pisze...

ja też zatęskniłam do zwykłej, świeżej kromki domowego chleba i upiekłam.
smakowicie wygląda. skórka musiała wspaniale chrupać :)

Kasia pisze...

Chrupiąca skórka to coś dla mnie :)

aga pisze...

mmm... chlebek wyglada przepysznie:) taka kromeczke z maselkiem to porywam i zjadam ze smakiem:)

cukrowa wróżka pisze...

kurczę, naprawdę muszę nastawić zakwas!

Mary pisze...

Przepyszne to musi być...a tym masełkiem posmarowane, wow..zjadłabym nawet teraz..:)

kasiaaaa24 pisze...

Chlebek wygląda wspaniale :) I więcej, niż odrobinę dobrego masła mu nie potrzeba :)

Pozdrawiam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin