piątek, 5 listopada 2010

Dżem z pigwy i żurawiny z nutą Porto


Dzisiaj przedstawiam przepis na cudownie smaczny dżem. Jestem z niego bardzo dumna, bo to pierwszy dżem, który sama skomponowałam :)
Miałam małe obawy dotyczące samej pigwy, bo to owoc dosyć cierpki i mało znany, ale po przeczytaniu postu Liski, o owocach retro, zdecydowałam się spróbować.
Owoce zdobyłam dzięki znajomością w pewnej małem miejscowości i rodzinie :) - dzięki !!
Teraz jeśli chodzi o sam dżem, to powiem Wam szczerze nigdy nie jadłam lepszego, pigwa sprawdziła się w 100% jest bardzo aromatyczna, lekko cierpka, trochę kwaskowata, a dodatek żurawiny i Porto jeszcze bardziej zabarwia smak.
Kto próbował Porto to wie, że jest wspaniałe, a pomysł żeby dodać go do dżemu i od rana delektować się smakiem, zaczerpnęłam od Polki.
Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was na ten pyszny dżem !!




składniki:

  • 1,5kg pigwy (po obraniu)
  • 150g żurawiny
  • 150-200g cukru (wg smaku)
  • 150ml Porto

wykonanie:

Owoce umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka i smażyć na małym ogniu, ja dodałam też 400ml wody, ponieważ owoce przywierały. Mieszając smażyć, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać, wtedy dodać żurawinę i cukier i jeszcze trochę posmażyć (cukier dodawać stopniowo, może wystarczy 100g). Wlać Porto, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę, aż alkohol odparuje.
Tak przygotowany dżem przełożyć do słoików i pasteryzować.
Ja pasteryzowałam na mokro, duży garnek wyłożyć ścierką włożyć słoiki (tak, żeby się nie dotykały) i zalać do ½ wysokości wodą. Zagotować i na bardzo małym ogniu trzymać ok. 10 minut.

Smacznego!!


12 komentarzy:

majana pisze...

Super! Podoba mi się Twój pomysł na dzem!:))

amarantka pisze...

Madziu, spadłaś mi z nieba!
Dostałam ostatnio kilka pigw do przerobienia i miałam ochotę zrobić je trochę inaczej, z jakimiś ciekawymi dodatkami :)
a tu dziś zaglądam do Ciebie i oto niespodzianka! teraz tylko pora upolować porto :)

magda k. pisze...

majano - bardzo CI dziękuję :)

amarantko - to ja się bardzo cieszę, a jak będziesz polować na porto, to nie przejmuj się, że butelka ma 700ml nie pożałujesz, że coś zostało ;)

wiosenka27 pisze...

Świetna konfiturka:)

aga pisze...

bardzo chetnie przyjmuje zaproszenie i z wielka przyjemnoscia sprobowalabym tego dzemu:)

Zaytoon pisze...

Dżem wygląda po prostu niesamowicie! A dodatek Porto do przetworów robi wręcz furorę; sama muszę w końcu spróbować. ;)

Pozdrawiam!

Kuchareczka pisze...

Taki dżem z pigwowca, tylko bez żurawiny, dostajemy co roku od zaprzyjaźnionej pewnej starszej pani - ale sama jeszcze nigdy go nie robilam :)

Kaś pisze...

trochę zazdroszczę takiego dżemu :) ta nuta Porto brzmi intrygująco

aga i kaja pisze...

Wspaniałe połączenie pigwy i żurawiny :) Takie dżemy wykorzystujemy do świeżych bułeczek jak i do mięsa, a to dla tego, że smakują nam połączenia ostro słodkie :)
Niestety znamy tylko jedno drzewko, nawet nie w naszej okolicy, na którym rosną te cudowne owoce. A skoro jest jedno to, kto pierwszy ten lepszy :)
Super dżem, pozdrawiamy

Biżuteria z filcu pisze...

Dostałam jeden słoik i muszę przyznać, że dżemo-konfitura jest fantastyczna w smaku :)

MZ pisze...

To musi być pyszne!
Pozdrawiam,
SWS

Atria C. pisze...

Podobny jak u mnie tylko na odwrót:)

http://ziolowyzakatek.blogspot.com/2010/11/mus-zurawinowo-pigwowy-z-tymiankiem-i.html

O porto się już strasznie dużo naczytałam ale jeszcze nie mam u siebie w "Barku". Chyba powinnam to zmienić po tyylu rekomendacjach..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin