piątek, 24 września 2010

Gulasz wieprzowy z ziemniakami


Gulasz to moim zdaniem świetne danie, lubię go robić i podawać.
Łatwo się go robi, bo wystarczy przygotowane składniki wrzucić do garnka i wstawić do piekarnika, a podając go rodzinie wiem, że wszyscy będą zadowoleni i najedzeni.
Można go podawać jako bardzo pożywny gulasz, można również podawać w tortillach z dodatkiem guacamole.
Danie na podstawie przepisu Jamiego Olivera z książki 'Moje obiady'.

składniki:

  • 500g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 czerwone cebule, obrane i dowolnie pokrojone
  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w grube plasterki
  • listki oberwane z 2 gałązek świeżego rozmarynu albo pół łyżeczki suszonego
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 600g wieprzowego mięsa na gulasz, pokrojonego w dużą kostkę
  • 1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy, odsączyć
  • 1 puszka (400g) pomidorów
  • sól morska
  • czarny pieprz

dodatkowo:

jogurt naturalny
garść świeżo oberwanych listków kolendry, albo innych ziół

wykonanie:

W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić pokrojone mięso, smażyć.
Dorzucić ziemniaki, cebulę, marchew, rozmaryn, kmin rzymski, paprykę, skórkę i sok z cytryny.
Wszystko wymieszać. Smażyć przez kilka minut, ponownie wymieszać, po czym dołożyć fasolę i pomidory.
Doprawić lekko solą i pieprzem, dolać tyle wody, żeby przykryła wszystkie składniki.
Zagotować i wstawić do piekarnika. *

* Piekarnik należy rozgrzać do 180'C jeśli chcesz, aby gulasz był gotowy w 3 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 140'C jeśli chcesz, żeby gotowy był w 6 godzin.

Gulasz podawać w miseczkach z dużą łyżką jogurt naturalnego i listkami kolendry.

Smacznego!!


9 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

gulasze kojarzą mi się z jesienią i zimą- sycące i aromatyczne;)

majka pisze...

Gulasz pierwsza klasa :) A i zdjecia fajne. I taaakie duze :)) Wspaniale Madziu :))

majka pisze...

Gulasz pierwsza klasa :) A i zdjecia fajne. I taaakie duze :)) Wspaniale Madziu :))

Paula pisze...

wspaniały kolor i do tego pewnie świetnie smakuje w wersji mocno pikantnej :)

amarantka pisze...

Wygląda pysznie :)
aż zamarzył mi się na dziś taki obiad...
I te kolory na zdjęciach! piękna jesień na talerzu...

magda k. pisze...

Panna Malwinna - u mnie bardzo podobnie, nie pasują mi na środek lata, ale teraz jest dla nich idealny czas :)

majka - dziękuję bardzo, specjalnie dla Ciebie :D zdjęcia zostają już w dużym formacie pozdrawiam Cię gorąco :)

Paula - dokładnie po dodaniu chilli robi się z tego piekielnie dobry gulasz :)

amarantka - bardzo CI dziękuję :) wypróbuje i daj znać jak smakowało :)

dragonfly pisze...

A że się kretyńsko zapytam - w jakim garnku najlepiej? Żeliwnym?

magda k. pisze...

to wcale nie głupie pytanie sama się nad tym garnkiem zastanawiałam, ponieważ nie mam żeliwnego, przerzucam do dużego naczynia żaroodpornego przed włożeniem do piekarnika, wstawiłam też kiedyś w takim garnku z tefala, bez uchwytów i też się udało :)

mania179 pisze...

Bardzo mi się podobają Twoje zdjęcia. :) A gulasz apetyczny!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin