wtorek, 21 września 2010

Udźce z kurczaka z warzywami


Kurczak bardzo często gości w mojej kuchni, głównie dla tego, że jest bardzo szybki w obróbce, no i bardzo nam smakuje. Jeszcze częściej gości w kuchni mojej siostry, która potrafi przygotować kurczaka chyba na 100 sposobów :)
To danie obiadowe lubię głównie za to, że mogę je przygotować wcześniej, a chłopaki tylko wstawiają do piekarnika odpowiednio wcześnie i mają smaczny obiad.
Kilka prostych składników, chwilka na przygotowanie i sporo czasu w piekarniku i już mam świetny obiad.

Porcja dla 2 osób

składniki:

  • 4 udka lub udźce z kurczaka
  • 2 czerwone papryki, umyte i pokrojone dowolnie
  • 3 średnie marchewki, obrane i pokrojone na grube talarki
  • 1 główka czosnku, podzielić na ząbki
  • 1-2 cebule, obrać pokroić na talarki
  • sól
  • pieprz czarny
  • oliwa

dodatkowo:
można dodać pokrojone ziemniaki, wtedy już będzie kompletny obiad.

wykonanie:

Udźce umyć, następnie posypać solą i pieprzem, dokładnie natrzeć. Włożyć wszystkie do sporego naczynia żaroodpornego, albo do garnka, który można umieścić w piekarniku. Dorzucić paprykę, marchewkę, czosnek, cebulę. Skropić całość oliwą i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C i wstawić naczynie na 90 minut. W trakcie pieczenia, można z 2 razy lekko przemieszać warzywa, żeby się nie przypaliły.

Gotowe, podawać z ziemniakami lub chlebkiem.

Smacznego!!


11 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

u mnie też najczęściej na stole kurczak. Twój prezentuje się znakomicie- te kolory;)

cudawianki pisze...

dobrze Magdo, ze chociaz po kliknieciu zdjecia sa wieksze, bo nie znioslabym faktu, ze tak piekne fotki musze ogladac pod lupa! a poza tym swietne danie, na pewno skorzystam. i powiedz Siostrze ze ja uwielbiam, moze we trojke, razem z nia, wydamy ksiazke "Kurczak na 1000 i 1 sposobow"? :-))

amarantka pisze...

Gdybym tylko udka miała pod ręką, to bym dziś takie danie przyrządziła.
I z Cudawianki się zgadzam, Madziu, aż się prosi, ja proszę, żeby może jakoś te zdjęcia powiększyć na blogu!

majka pisze...

Te "udzce" mnie zaintragowaly :) To musial byc strasznie duuuzy kurak :)) Swoja droga ja tez bardzo lubie kurczaka. I kazdy nowy przepis na to miesko sobie zapisuje, o! :)

viridianka pisze...

he he ja też zawsze przyrządzam kurczaka na 100 sposobów:P bo na innym mięsie się nie znam a tu rach ciach i obiad gotowy (:

Karmel-itka. pisze...

również chętnie korzystam z drobiu, a głównie z kurczaka. szybki, tak jak stwierdziłaś. bardzo łatwo można zrobic z niego coś dobrego ;] na przykład coś tak pysznego jak Twój udziec ;]

magda k. pisze...

nie ma problemu, od dziś będę wrzucać większe zdjęcia, wydawało mi się, że takie wystarczą, ale chętnie dam większe :)

bardzo Wam dziękuję za miłe słowa

Paula pisze...

kolory, smak, aromat, wszystko wspaniałe :)

aga pisze...

ale apetyczne jedzonko:) fajny pomysl na obiad "w jednym garnku":) tez lubie kurczaki, bo mozna szybko cos z nich zrobic do jedzonka.

Kaś pisze...

zdrowy, sycący i smaczny, czyli porządny obiad

ulcik pisze...

pyszne !

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin