poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Kremówki


Kremówki, czy Napoleonki różnie je zwą, ale pod jaką nazwą bym je nie jadła to zawsze mi smakują. Jednak najlepsze, bezkonkurencyjne są te, które zrobimy sobie sami w domu.

Jest to najprostsze ciasto jakie do tej pory miałam okazję zrobić.

Z przepisu znalezionego na blogu http://passionfruit.blox.pl/2009/11/Napoleonka.html">Passionfruit, wyszło pyszne ciasto.

Krem jest idealny, nie wylewa się, ale nie jest też zbytnio zbity i na dodatek używa się do niego przyzwoitą ilość masła :)

Polecam :)






składniki:


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek)
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 65g zimnego masła (ok. 1/3 kostki, mającej 200g)


wykonanie:


Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250ml mleka, proszek budyniowy i 2 łyżki mąki i porządnie wymieszać.


Pozostałe 250ml mleka zagotować w rondlu. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować na małym ogniu, bardzo intensywnie mieszając.

Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, dodać do niego zimne starte masło.

Porządnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.


Ciasto francuskie rozwinąć z rolki i podzielić na 2 części.

Jedną część na papierze do pieczenia, przełożyć do jednej foremki.

Drugą połowę ciasta należy przed pieczeniem, podzielić na 12 kwadratów i również na papierze przełożyć do innej foremki.

Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 200'C do uzyskania złotego koloru.


Dolną warstwę (ta w całości) jeśli się napuszyła – spłaszczyć. Wyłożyć na nią cały krem i wyrównać.

Na górę wyłożyć kwadraty z ciasta i wszystko obficie obsypać cukrem pudrem.

Przed podaniem ciasto wstawić na 30-60 minut do lodówki.

Kroić wzdłuż wierzchnich kwadratów.


Smacznego !!!




19 komentarzy:

asieja pisze...

bardzo tu wieczornie słodko :-)

Ciastella pisze...

Ja kiedyś zrobiłam jeszcze prostszą wersję i wszystkim smakowało mianowicie- gotowe francuskie ciasto i gotowy krem karpatka poezja;D a Twoje wygląda świetnie;))

Biżuteria z filcu pisze...

wyglądają wspaniale, mniammmmmmm

Panna Malwinna pisze...

gotowe ciasto francuskie- i już jestem chętna na pieczenie;)

viridianka pisze...

masła rzeczywiście znośna ilość (:

Ania pisze...

A ja myślałam, że z kremówką to jakieś bardzo skomplikowane manewry kulinarne! Ale zrobiłaś mi ochotę na to ciastko!

gosiaa99 pisze...

Wyglada mega aptycznie;)
Poporstu tak wspaniale, ze chce sie az wbic widelec w monitor;)

kabamaiga pisze...

Zgadza się,najlepsze kremówki to te domowe, a najlepsze z najlepszych to te od mamy.

majka pisze...

Jakie piekne i pysznie wygladajace kremowki, mniam ! Madziu, za kremowki to ja bym sie dala pokroic :) Moge je wcinac zawsze i wszedzie bo tak mi smakuja. Ostatnio nawet jadlysmy z mama pod sklepem bo nie starczylo nam silnej woli aby dowiezc je do domu :))

rain.drop pisze...

Ogromnie mi miło, że wypróbowałaś przepis ode mnie i cieszę się, że Ci smakuje. Przepiękne kremówki Ci wyszły! Pozdrawiam serdecznie :))))

Ola pisze...

francuskie - uwielbiam

myniolinka pisze...

wchłonęłabym ze dwie kostki bez względu na kalorie... :)

dorota20w pisze...

ooo jak bym sobie zjadła - mniam

magda k. pisze...

dziękuję Wam bardzo, kremówki są wspaniałe i to nie tylko dlatego, że mam do nich słabość :)Zachęcam do przygotowania bo warto :) buziaki

aga pisze...

ciacho wyglada przepysznie:) mniam... slinka mi cieknie jak patrze na zdjecia:)

Kaś pisze...

idealne ciasto dla mojego Taty - na pewno wypróbuję
pozwolę sobie dodać bloga do obserwowanych
pozdrawiam ;)

anytsujx pisze...

Wspaniałe ciasto !:)

Unknown pisze...

Po raz kolejny wypróbowałam przepis z Twojej strony i po raz kolejny jestem zachwycona! Napoleonki (bo to bardziej przypomina Napoleonki niż Kremówki, wg. mnie) wyszły lepsze niż z cukierni! ;))
Dziękuję Ci Magdo, za to że prowadzisz tę stronę i dodajesz te wspaniałe przepisy! :))

magda k. pisze...

Agnieszko dziękuję CI za ten cudowny komentarz :)dla takich komentarzy to warto :)

bardzo się cieszę, że smakowało :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin