Danie zrobione już dobre kilka dni temu, więc mam nadzieję, że cukinie są jeszcze dostępne :)
Bardzo lubimy cukinie, szczególnie mój mały, więc to danie bardzo nam odpowiadało.
Pieczarki świetnie komponują się z cukinią, a żółty stopiony ser zawsze jest dobry.
Oczywiście można dodać mięso mielone, wtedy najlepiej wymieszać je z cebulą.
Inspirację do zrobienia tego dania znalazłam Tutaj, jednak zmian jest bardzo dużo :)
Polecam Wam to smaczne i bardzo warzywne danie.
Ilość dla 2 osób.
składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 500g pieczarek
- 100-150g żółtego sera
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
- olej
+ mięso mielone (ja nie dodawałam, ale jeśli macie ochotę, to wystarczy je przesmażyć, przyprawić i dodać do usmażonej cebuli, dalej postępować wg przepisu)
wykonanie:
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i wrzucić do garna z odrobiną oleju, przesmażyć, na koniec dodać sól i pieprz. Odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć (w tym momencie wchodzi mięso mielone przesmażone), również odstawić. Pieczarki wymieszać z cebulą.
Cukinie umyć i przekroić na połowę, a środek wydrążyć łyżeczką (nie wyrzucać).
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka, można dodać również wydrążony środek cukinii i przesmażyć aż pomidory się rozpadną, a cukinia zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać również świeże listki bazylii.
Cukinie napełnić pomidorami, na to wyłożyć pieczarki z cebulą, a wszystko posypać żółtym serem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180'C.
Cukinie układamy na blaszce i pieczemy pod przykryciem przez ok. 40 minut (przykryłam papierem do pieczenia), a następnie ściągamy przykrycie i dopiekamy jeszcze chwilkę, aż ser się lekko zarumieni.
Smacznego !!!
15 komentarzy:
do tej pory cukinię faszerowałam tylko mięsem, Twój pomysł zachowuję, bo wyglądają bardzo smacznie
wygląda zachwycająco ! ach, apetycznie. piękna.
Wyglądają bardzo apetycznie :-) A ja niedawno robiłam cukinię właśnie z mięsem (zdjęcia jednak ciągle siedzą w aparacie) ;-)
Nadziewałam kiedyś cukinię ale nieco inaczej, muszę wypróbować Twój pomysł:)
Uwielbiam cukinie! Takiej wersji jeszcze nie probowalam. Zawsze faszerowalam cukinie mielonym miesem. Mysle, ze z warzywami tez musi byc pyszna :)
ja od kilku dni próbuję kupić ładną cukinię. ale co jakieś spotykam to załamuję ręce- wszystkie przygnite, miękkie, przejrzałe. a tak kocham faszerować to warzywko!
ale fajne, wygladaja jak zapiekanki! :)
Zdrowy obiad :) i jaki pyszny!
Nie bój nic, cukinie jeszcze prężnie prężą (mało maślane...) się na straganach, więc można pobiec po resztę składników i sobie takie pyszności przygotować. ;)
Pozdrawiam!
przed chwilą widziałam bakłażany faszerowane! to chyba jakiś znak by i samemu warzywa z nadzieniem zrobić, bo prawdą jest ze dawno takich nie jadłam.
ale wygladaja apetycznie:) musze sprobowac takiej wersji, pozdrawiam:)
Uwielbiam faszerowane cukinie. Narobiłas mi wielkiego apetytu.
bardzo lubię taką cukinię pełną smaków
Ja cukinię zawsze faszerowałam mięsem, a tu taka propozycja...
z PIECZARKAMI:)
Bardzo proszę użyczenie przepisu - zaprezentowałabym go na swoich Białych Kapeluszach:)
bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, mnie też faszerowanie warzyw kojarzy się nieodłącznie z mięsem mielonym, ale mięsa nie miałam i w ten sposób powstał pomysł na wypełnienie cukinie innymi dobrymi składnikami :) oczywiście mięso mielonemu nic nie ujmując ;)
Nika - proszę CIę bardzo, będzie mi niezmiernie miło jak użyczysz sobie przepis ode mnie :)
pozdrawiam gorąco :)
Prześlij komentarz