niedziela, 30 maja 2010
Muffinki potrójnie czekoladowe
Upiekłam te babeczki dla mojego małego wielbiciela czekolady. Wyszły pyszne, pełne czekolady, rozpływały się w ustach. Mały sięgał po kolejną z uśmiechem na buzi, więc musiały być pyszne.
Przepis pochodzi z Everyday muffins & bakes', a ja znalazłam go u dorotus76.
Wydają się podobne do Chocolate chip muffins i chociaż równie mocno czekoladowe to inne, warte wypróbowania.
Moim zdaniem nie ma nic prostszego i przyjemniejszego, niż pieczenie muffinek.
Ilość podana na 12 sztuk.
składniki:
225g mąki pszennej
25g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
100g białej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
2 duże jajka
300ml kwaśnej śmietany
150g brązowego cukru
85g masła, roztopionego
wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier.
W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło.
Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników.
Dodać czekoladę, ponownie wymieszać.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do ¾ wysokości.
Piec w temperaturze 200'C przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
12 komentarzy:
Nic dziwnego, że smakowały... :)
Ale super czekoladowe :)
Muffinki, w dodatku z czekoladą...
Odjazd! :)
wspaniale czekoladowe!
Intensywnie czekoladowe... Niebo w gębie!
Ja dzsiaj miałam w domu czekoladowy weekend. Nie mogę się ciągle nadziwić jaki to doskonały smak. Muffinki mają cudowną cechę, że robi się je błyskawicznie, a czekoladowy smak to ideał.
wyglądają odjazdowo ! :)
Pysznie wyglądają !
Za muffinki oddam wszystko, no może prawie wszystko.
potrójna czekoladowośc musiała byc niesamowicie pyszna!
Uwielbiam muffinki a potrójnie czekoladowe to już wogóle:)
Pyszota:)
Prześlij komentarz