czwartek, 15 kwietnia 2010

Weekendowa Piekarnia #69: Chleb wiejski (Country Bread)


Udział w weekendowej Piekarni to świetna sprawa, ponieważ dziewczyny podają same wspaniałe przepisy.
Przeważnie nie udaje mi się zgrać w czasie, teraz pewnie też jestem spóźniona z przepisem, ale co tam ważne, że chleb wyszedł wspaniały i jest do osiągnięcia nawet dla tych osób, które nie mają zakwasu.
Gospodynią tej weekendowej piekarni jest Ptasia

A teraz o chlebie :)

Chleb wiejski (Country Bread) wg J. Hamelmana. Chleb ten jest mocno dziurkowaty, a dzięki długiej fermentacji + małej ilości drożdży pozostaje długo świeży.
Chleb cudownie pachnie i ma chrupiącą skórkę.
Z podanych ilości wychodzą 2 duże bochenki, można oczywiście upiec 1 z 1/2 składników. Można także upiec bułeczki.

Zdecydowanie po tym chlebie muszę kupić wagę elektroniczną, bo niezłe się nagimnastykowałam z podanymi gramami, ale wszystko do zrobienia. Zachęcam!!!

Składniki zaczynu:

454g mąki pszennej chlebowej,
284 g (ok. 1 1/4 amerykańskiego cup) wody,
1/2 łyżki soli,
1/8 łyżeczki drożdży instant/ 1,2 g drożdży świeżych


Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i sól, wymieszać na gładką masę.
Ciasto będzie miało 60% hydracji i będzie dość gęste.
Gdyby wydawało się mocno za suche, tj. trudno byłoby je wyrobić, można delikatnie dolać wody. Nakryć miskę z zaczynem folią, odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin.
Gotowy zaczyn będzie wyrośnięty, zaczynający dopiero się lekko zapadać.


Składniki ciasta chlebowego:

454g mąki pszennej chlebowej,
360 g (1 1/2 amerykańskiego cup) wody,
1/2 łyżki soli,
1/2 łyżeczki drożdży instant/5 g drożdży świeżych,
cały zaczyn


Wymieszać (ok. 3 min) mikserem na małych obrotach wszystkie składniki ciasta chlebowego, poza zaczynem.
Gdy składniki zaczną się łączyć na jednolitą masę, dodawać zaczyn porwany na kawałki. Jeśli będzie to konieczne, można dodać trochę wody/mąki.
Wyrabiać dalej ciasto na wyższych obrotach miksera (ok. 2 1/2 min) lub ręcznie.
Ciasto powinno być średnio luźne, elastyczne, gluten średnio rozwinięty.
Umieścić w natłuszczonej misce do wyrośnięcia na ok. 2,5 h, w trakcie złożyć dwukrotnie (co 50 min.).
Po czasie wyrastania podzielić na 2 części, uformować z grubsza kule, nakryć folią, dać odpocząć 10-20 minut.
Po tym czasie uformować właściwe, okrągłe/owalne chleby. Umieścić w koszykach/'kołyskach' ze ściereczek, nakryć folią.
Odstawić do podwojenia objętości (1 1/4-1 1/2 h).
Piec nacięte bochenki w uprzednio nagrzanym i naparowanym piekarniku, najlepiej na kamieniu, w temperaturze 230'C., ok. 35 minut.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

Ania pisze...

Ślicznie Ci wyszedł! Ja tez go kiedyś piekłam i bardzo nam smakował.

anytsujx pisze...

Bardzo ładny chlebek ...

Joanna pisze...

piękny :)

asieja pisze...

za kazdym razem z ciekawością podglądam Wasze weekendowe wypieki
za kazdym razem się zachwycam :-)

majka pisze...

Mniam, mniam! Ja dopiero sie do niego zabieram wiec nie jestes az tak bardzo spozniona (w porownaniu ze mna oczywiscie) :))

Pozdrawiam!

magda k. pisze...

Aniu - dziękuję, trochę musze jeszcze nad nim popracować, ale smakuje znakomicie

anytsujx - bardzo dziękuję

Joanna - to miłe :)

asieja - dziękuje, ja też przeważnie tylko zaglądam, ale tym razem wzięłam się do roboty :)

majka - dobrze wiedzieć, od razu mi lepiej :) Majka zrób bo naprawdę świetny i cudownie pachnie :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin