środa, 14 kwietnia 2010
Makaron ze szpinakiem i ricottą
Dzisiaj kolejny przepis na szybki obiad, bo takie obiady przytrafiają nam się najczęściej.
Gdy mamy mało czasu w kuchni i na zakupy też nie ma jak podjechać, wtedy ratuję się zapasami w zamrażarce, a tam zawsze czeka szpinak.
Więc dzisiaj szpinakowo, danie smaczne, chociaż dla mnie trochę za mało mokre :) jednak mąż i synek byli zadowoleni, więc Polecam !!!
Przepis znalazłam na blogu Magia smaków
Ilość dla 3-4 osób. Robiłam z połowy poniżej podanych porcji i wystarczyło dla 2 dużych i jednego małego :)
składniki:
400g ulubionego makaronu
350g sera ricotta lub tradycyjnego twarogu *
300g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
2 łyżki masła
pół pęczka szczypiorku
6 ząbków czosnku, posiekanych
sól, pieprz do smaku
starty parmezan do oprószenia (niekoniecznie)
* jeśli używacie twarogu, powinien być mokry, należy uważać gdyż lubi się warzyć (dodawać na końcu i krótko gotować).
Wykonanie:
Makaron zagotować wg instrukcji na opakowaniu.
W czasie gdy makaron się gotuje, do garnka wrzucić szpinak, rozmrozić i doprawić solą i pieprzem.
Dodać posiekany szczypiorek, czosnek oraz masło.
Wymieszać, chwilę pogotować.
Na końcu dodać ricottę (lub twaróg), wymieszać.
Chwilę pogotować wszystko razem.
Wymieszać z ciepłym makaronem.
Podawać na ciepło, a przed podaniem można oprószyć parmezanem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Właśnie wróciłam ze sklepu i się na ricottę gapiłam, ale nie kupiłam. Szkoda. Jutro bym sobie zrobiła taki oto obiad.
Dziękuję! Pomogłaś mi dziś zrobić obiad ;)
Pozdrawiam
Prześlij komentarz