wtorek, 6 kwietnia 2010
Pascha waniliowa
W tym roku paschę zrobiłam wg innego przepisu, zmiany w składnikach nie były duże, bo przecież pascha to ser i bakalie, ale smak inny.
Taka waniliowa pascha, z moimi małymi zmianami, bardzo nam smakowała.
Przepis znaleziony tutaj.
Przepis z sporym opóźnieniem, ale w święta to czasu brakuje na wszystko, ale będzie jak znalazł na przyszły rok.
**************
Mała informacja dotycząca facebooka, byłam 'zmuszona do zmiany' i lista fanów się wyzerowała, ale wszystkich chętnych zapraszam do obserwowania i komentowania moich 'Fantazji'.
Pozdrawiam !!!
**************
składniki:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (kupiłam w wiaderku już zmielony)
5 żółtek (jajka wcześniej sparzyć)
150g masła
1 szklanka słodkiej śmietany
1 szklanka cukru pudru
100g rodzynek
100g migdałów (bez skórek, pokrojonnych)
2 opakowania cukru waniliowego lub ½ laski wanilii
3 łyżki skórki pomarańczowej
150g orzechów włoskich (lekko zmielonych)
owoce kandyzowane do ozdoby (nie dawałam)
wykonanie:
Rodzynki można sparzyć, migdały jeśli mamy z skórką to również.
Bakalie oprócz rodzynek posiekać.
Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać ze środka miąższ.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, za pomocą miksera.
Ser utrzeć z masłem w osobnym naczyniu.
Miksując ser, dolewać stopniowo śmietanę.
Obie mikstury połączyć, dodać bakalie i wanilię, albo cukier waniliowy i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć na wyłożone gazą sitko (użyłam pieluchy tetrowej i durszlaka).
Wstawić na noc do lodówki, nie zapominając o podłożeniu talerzyka, ponieważ z masy wypłynie odrobina płynu.
Pascha gotowa, przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
Wygląda bardzo pysznie. :)
Po prostu wspaniała:)
Bardzo apetycznie wyglądająca pascha, pewnie super smakowała:-)
ach, uwielbiam paschę.. :-)
no i znowu kolejna pyszna pascha!!! za rok robie na 10000% :)
Pycha musi byc :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Prześlij komentarz