sobota, 3 kwietnia 2010
Mazurek makowy
Przepis na ten mazurek znalazłam na blogu kotlet.tv.
Właśnie takiego przepisu szukałam, ponieważ mazurków mamy więcej, ale wszystkie przepełnione bakaliami, a mój mąż nie przepada za orzechami. To taki całkiem inny mazurek, spód z herbatników i masa makowo - jabłkowa, bardzo nas zaskoczyły na plus.
Ciasto proste i nie wymagające, za to można wykazać się przy ozdabianiu ciasta, ja nie mam zdolności plastycznych, więc przeważnie stawiam na esy-floresy.
Jutro postaram się wrzucić zdjęcia mazurków mojej mamy, zawstydziła mnie dziś :) zrobiła prześliczne.
składniki:
800g masy makowej (można dać taką z bakaliami)*
6 jajek
1 szklanka cukru
¾ kostki margaryny/ masła (ok.180g)
ok.400g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ buteleczki aromatu migdałowego
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
duża paczka herbatników (ok. 150g)
polewa:
1,5 szklanki cukru pudru
sok z jednej cytryny
konfitura lub skórki z cytryny do ozdoby
wykonanie:
Masę bakaliową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, alboo z startymi jabłkami świeżymi.
Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać małą szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać cukier i utrzeć mikserem.
Masło/ margarynę rozpuścić i wystudzić.
Do masy makowej z jabłkami dodać aromat, rozpuszczoną margarynę, żółtka, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować razem, albo dokładnie wymieszać.
Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę.
Dużą formę (ok. 30 x 40 cm, albo jedną średnią, a jedną malutką formę) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami.
Piekarnik nagrzać do 190'C.
Masę wylać na herbatniki i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 1 godzinę.
Może się piec odrobinę dłużej, sprawdzić patyczkiem, ma być tylko odrobinę wilgotny, a ciasto powinno być dosyć ciemne.
Wyjąć i wystudzić.
Polewę robimy tak:
Z cukru pudru i soku z cytryny ukręcić lukier.
Polać nim ciasto, a następnie ozdobić skórką lub konfiturą.
Wstawić do lodówki i tam też je najlepiej przechowywać.
Smacznego !!!
* Jeśli nie macie masy makowej należy 3 szklanki maku, zalać ok. 350 ml wrzątku i odstawić na kilka godzin, następnie zmielić 2 razy i dodać szklankę dowolnych bakalii, 2 łyżki miodu i odrobinę cukru.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
9 komentarzy:
Mazurek makowy z cala pewnoscia i mnie by posmakowal! Chetnie zapisze sobie przepis 'na nastepny raz' ;)
Pozdrawiam serdecznie i zycze wspanialych, radosnych Swiat :)
Piękny !!!!
Wesołego Alleluja !!!
o ciekawy ten mazurek, taki wysoki i inny, ale bardzo apetyczny bo makowy :)
wesołych!
O! Nie słyszałam jeszcze po takim mazurku! Z makiem musi być bardzo smakowity! Wesołych Świąt!
Wspaniale sie prezentuje, na pewno jest pyszny i co bardzo ważne szybko i łatwo sie go robi:))
Zdrowycch , radosnych i rodzinnych swiąt!
bardzo lubię wszystko co makowe
a drugie zdjęcie jest urocze
pięknych świąt!
Bea - polecam :) również życzę zdrowych i rodzinnych świąt :)
Ivon - dziękuje Tobie również najlepszego
viridianka - no napewno nie wygląda jak tradycyjny, ale miła alternatywa :) dziękuje i życzę zdrowych i radosnych
Ania - przyznaję, że taki jest :) Wesołych Świąt
andzia-35 - zdrowych i rodzinnych Świąt, a mazurek naprawdę nie wymagający
asieja - bardzo dziękuje :) 2 zdjęcie i cała reszta to zasługa mojego cudownego męża, ja w tym czasie próbuje utrzymać dziecko z dala od obiektu :) Zdrowych i radosnych Świąt
Ale wypiękniony! I taki,, niekonwencjonalny i wysoki..:)
Wesołych Świąt!
Ciekawy przepis,musze go zanotowac na przyszly rok,bo mak bardzo lubie :)
Zycze Tobie i Twoim najblizszym wesolych i zdrowych Swiat Wielkanocnych :)
Prześlij komentarz