poniedziałek, 26 kwietnia 2010
Chleb z serkiem ricotta
Chlebek z tego przepisu ma cudowny kolor, delikatny miąższ i wspaniały zapach.
Jest to bardzo delikatny chleb z lekko wyczuwalnym smakiem serka.
Przepis znalazłam na blogu Tak sobie pichcę.... Polecam Wam gorąco, wart zrobić z podwójnej porcji, bo z podanych składników wychodzi mały bochenek.
składniki:
100g wody
40g mleka 3,2 %
5g drożdży instant
250g mąki (w przepisie podana jest uniwersalna) dałam pszenną typ 550
15g masła
90g serka ricotta
5g soli
*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na posypany mąką blat i wyrabiać przez około 10 minut.
Ciasto warto wyrobić ręcznie, bez użycia maszyny.
Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, albo do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na posypany mąką blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie (ja wyłożyłam do keksówki).
Następnie przykryć ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 230'C.
Przed włożeniem chleba do piekarnika, wstawić naczynie z kostkami lodu, żeby naparować piekarnik.
Włożyć chleb do nagrzanego piekarnika, a po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200'C i piec przez około 20-25 minut, do momentu, aż skórka będzie miała złoty kolor.
Jeśli tak jak ja pieczecie w keksówce, warto pod koniec pieczenia chleb piec bez foremki.
Studzić na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Piekny chlebek :)
Ja robilam kiedys chleb z ricotta od Liski ale zupelnie nam nie smakowal. Szkoda :(
Wygląda kusząco. Z ricottą jeszcze żadnego nigdy nie piekłam, więc może ten? na dobry początek?
chlebek w słońcu
piękny
Prześlij komentarz