czwartek, 29 kwietnia 2010
Makaron z mięsnymi kulkami i pomidorowym sosem
Dziś podaję przepis na bardzo smaczny obiad.
Mięso z dodatkiem krakersów, pyszny sos, a do tego makaron.
Przepis jest Jamiego Olivera, ale ja znalazłam go na blogu brulion z przepisami, koleny przepis z tej strony, a jeszcze będzie jeden, bo mi się tam bardzo spodobało.
Ilość dla 4 osób.
składniki:
12 krakersów
2 czubate łyżeczki musztardy
500g mięsa mielonego wołowego (dałam wieprzowego)
2 puszki pomidorów (dałam 1 dużą)
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ małej papryczki chili (dałam ½ suszonej)
oregano
sól i pieprz
słodka papryka
kilka gałązek rozmarynu
400g spaghetti
odrobina parmezanu
dodatkowo:
olej do smażenia
wykonanie:
Rozgnieść w rękach krakersy, wrzucić do dużej miski.
Do tej miski dorzucić jeszcze: mięso, musztardę i jajko, dodać przyprawy: rozmaryn, oregano, sól i pieprz.
Wszystko wymieszać rękami, a następnie ulepić 24 małe kulki mięsne.
Kuleczki usmażyć na rozgrzanym oleju na brązowo z każdej strony, zdjąć z patelni.
Cebulę pokroić w kosteczkę, na cienkie plasterki pokroić paprykę i czosnek.
Do garnka na odrobinę oleju wrzucić cebulę i zeszklić, dodać czosnek i papryczkę i pomidory, gotować na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Przyprawić sos solą , pieprzem i słodką papryką. Gotowałam ok 10 minut.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Gdy makaron dochodzi, mięsne kulki wrzucić do sosu pomidorowego, wymieszać.
Podawać makaron polany sosem i mięsnymi kulkami z odrobiną startego parmezanu.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
7 komentarzy:
hehe! jestes kochana! :-)) tak mnie reklamujesz, ze nie moge pozostac dluzna! pozdrawiam i mam nadzieje, ze kolejna potrawa rowniez bedzie smakowac!
Twoje przepisy i blog same się reklamują, uwielbiam Twoją stronę i często zaglądam, nie chce nadużywać Twoich pomysłow, ale są świtne i ciężko się powstrzymać :) pozdrawiam gorąco
z tymi mięsnymi kuleczkami makaron zawsze jest najlepszy :)
Bardzo często się to danie u mnie pojawia, bo jest: smaczne, łatwe i ...szybkie! (to ostatnie staje się ostatnio najważniejsze w moim przypadku! ) ;-)
Już kilka razy ten przepis widziałam... ale czemu go jeszcze nie zrobiłam?
bo po raz kolejny czuję się bardzo zachęcona :)
mięso z krakersami brzmi pyyyysznie
Pyszne danie:)
Prześlij komentarz