wtorek, 13 kwietnia 2010
Bułki mleczne / Refleksja
Ciężko po takiej tragedii przejść do zwykłych czynności, do normalnego życia.
Codziennie zalewa nas kolejna fala smutku, codziennie przytulając swoich najbliższych, jestem szczęśliwa, że mam ich obok siebie.
,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..."
Więc starając się wracać do normalności pytam:
Kto ma ochotę na ciepłą bułeczkę !!!
U mnie w domu zawsze słyszę odpowiedz na tak :)
Więc prezentuję kolejny wypróbowany przepis na bułeczki.
Bułki pomimo nazwy nie mają nic wspólnego z bułkami mlecznymi ze sklepu, mają delikatny środek i chrupiącą skórkę, więc to co lubimy najbardziej.
Przepis pochodzi z książki 'Pieczenie chleba w domu' Gertrudy Weidenger i Marie-Theres Wiener.
Książkę kupiłam nie dawno i dopiero zaczynam testowanie przepisów.
Najlepsze w dniu pieczenia. Z przepisu wychodzi 16 sztuk bułek.
składniki:
500g mąki pszennej (typ 550)
1 łyżeczka soli
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250ml mleka letniego
mąka do posypania
mleko do posmarowania
wykonanie:
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą.
Rozdrobnione drożdże wymieszać z cukrem i połową letniego mleka.
Rozczyn odstawić na 15 minut, a następnie wlać do mąki.
Dodać resztę letniego mleka, pozostawić trochę na później i wyrabiać ciasto przez 5 minut.
W razie potrzeby dodać trochę mąki lub mleka.
Posypać ciasto mąką i przykryć ściereczką.
Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blachę natłuścić masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Raz jeszcze wyrobić ciasto i uformować z niego 16 owalnych bułek jednakowej wielkości.
Położyć na blaszce, przykryć ściereczką i odczekać 30 minut, żeby wyrosły.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200'C.
Bułki posmarować z wierzchu letnim mlekiem i naciąć wzdłuż.
Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 200'C.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
Sliczne buleczki Madziu :) Jutro wpadam do Ciebie na sniadanko :))
Też zastanawiałam się nad zakupem tej książki ... a czy możesz mi napisać, ile zawiera przepisów (jeśli są numerowane) oraz jaki ma format, ile stron...
Znalazłam ją w internecie, ale nie było tych informacji... :|
Jestem miłośniczką domowego pieczywa :)
Książka ma 91 przepisów, w tym 47na chleb a reszta to bułki i inne wypieki (specjalnie policzyłam), książka ma twardą okładkę i 143 strony, jest ciekawa i bardzo ładnie wydana, robiłam narazie tylko bułki i jeden chleb i jestem zadowolona, ale wypowiem się jak wypróbuję więcej
Majko - dziękuje i zapraszam serdecznie w każdej chwili :)
mam wielką ochotę na ciepła bułeczkę
z masłem i dżemem wiśniowym
Prześlij komentarz