piątek, 5 marca 2010

Kasza perłowa z porem i fasolą


Nawet nie spodziewałam się jak brak samochodu może mnie ograniczać, czasowo nie wyrabiam się z niczym.
Bardzo mocno wykorzystuję moją siostrę i jej samochód, przez co i Ona nie ma za wiele czasu, dlatego obiady szybkie i łatwe to ostatnio mój cel nr 1.

Już od jakiegoś czasu jestem stałą czytelniczką bloga, który prowadzi Arek, blog jest świetny, bardzo Wam polecam, a Arek to świetny gość ;)
Dzisiaj przepis właśnie z tej strony, zrobiłam go na początku tygodnia, ale poślizg u mnie obowiązuje cały czas :)

Oryginalnie z kaszą gryczaną, u mnie była tylko jęczmienna i fasola nie w tym kolorze, ale myślę, że autor przepisu wybaczy, bo potrawa wyszła świetna.

Ilość dla 2-3 osób.

składniki:

100g kaszy gryczanej, u mnie jęczmienna perłowa
400g czerwonej fasoli z puszki, u mnie fasola biała z puszki
1 por
1 łyżka masła
Szczypta soli morskiej

wykonanie:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie umyć pora i pokroić biała i jasnozieloną część w 2-3 mm krążki.
Masło wrzucić na patelni, roztopić na średnim ogniu, dodać por, posolić i smażyć aż zmięknie, uważać żeby się nie przypalił.

Gdy kasza będzie gotowa odlać ją i wsypać do garnka, dodać fasolę, podsmażonego pora i odrobinę wody.
Podgrzać przez 2-3 minuty.

Podawać z pieczonym łososiem, mięsem lub jajkiem sadzonym.
Wybrałam najszybszą wersję czyli z jajkiem i dodatkowo z śmietaną 18%.

Jeśli chcecie zwiększyć ilość porcji do 5-6 , należy dodać kolejne 100g kaszy, właśnie tak zrobiłam i proporcje nadal były świetne.

Polecam i Smacznego !!!



Do wydruku

4 komentarze:

Kasia Fiołek pisze...

No ja osobiście uwielbiam takie proste żarełko. W prostocie tkwi często diabeł! :)

arek pisze...

Wybaczyc?...nie wybaczyc?...ok. wybaczyc! hehe
Madziu wyglada super! a zdjecie z jajkiem chcialbym zjesc :))

asieja pisze...

dobrze, że nie mam samochodu :-)

ale za to danie pyszne
takie naprędce nieraz jest pyszniejsze od gotowanego godzinami..

magda k. pisze...

dragonfly - masz rację, polecam

Arku - uff kamień z serca ;) jesli pozwolisz jeszcze nie raz skorzystam z Twoich przepisów :) pozdrawiam

asiejka - no czasami też wolałabym nie mieć, ale ciężko by było

masz rację, czasami te proste i szybkie dania zaskakują bardziej niż skomplikowane wyrafinowane posiłki, także gorąco polecam i pozdrawiam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin