piątek, 5 marca 2010
Kasza perłowa z porem i fasolą
Nawet nie spodziewałam się jak brak samochodu może mnie ograniczać, czasowo nie wyrabiam się z niczym.
Bardzo mocno wykorzystuję moją siostrę i jej samochód, przez co i Ona nie ma za wiele czasu, dlatego obiady szybkie i łatwe to ostatnio mój cel nr 1.
Już od jakiegoś czasu jestem stałą czytelniczką bloga, który prowadzi Arek, blog jest świetny, bardzo Wam polecam, a Arek to świetny gość ;)
Dzisiaj przepis właśnie z tej strony, zrobiłam go na początku tygodnia, ale poślizg u mnie obowiązuje cały czas :)
Oryginalnie z kaszą gryczaną, u mnie była tylko jęczmienna i fasola nie w tym kolorze, ale myślę, że autor przepisu wybaczy, bo potrawa wyszła świetna.
Ilość dla 2-3 osób.
składniki:
100g kaszy gryczanej, u mnie jęczmienna perłowa
400g czerwonej fasoli z puszki, u mnie fasola biała z puszki
1 por
1 łyżka masła
Szczypta soli morskiej
wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie umyć pora i pokroić biała i jasnozieloną część w 2-3 mm krążki.
Masło wrzucić na patelni, roztopić na średnim ogniu, dodać por, posolić i smażyć aż zmięknie, uważać żeby się nie przypalił.
Gdy kasza będzie gotowa odlać ją i wsypać do garnka, dodać fasolę, podsmażonego pora i odrobinę wody.
Podgrzać przez 2-3 minuty.
Podawać z pieczonym łososiem, mięsem lub jajkiem sadzonym.
Wybrałam najszybszą wersję czyli z jajkiem i dodatkowo z śmietaną 18%.
Jeśli chcecie zwiększyć ilość porcji do 5-6 , należy dodać kolejne 100g kaszy, właśnie tak zrobiłam i proporcje nadal były świetne.
Polecam i Smacznego !!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
No ja osobiście uwielbiam takie proste żarełko. W prostocie tkwi często diabeł! :)
Wybaczyc?...nie wybaczyc?...ok. wybaczyc! hehe
Madziu wyglada super! a zdjecie z jajkiem chcialbym zjesc :))
dobrze, że nie mam samochodu :-)
ale za to danie pyszne
takie naprędce nieraz jest pyszniejsze od gotowanego godzinami..
dragonfly - masz rację, polecam
Arku - uff kamień z serca ;) jesli pozwolisz jeszcze nie raz skorzystam z Twoich przepisów :) pozdrawiam
asiejka - no czasami też wolałabym nie mieć, ale ciężko by było
masz rację, czasami te proste i szybkie dania zaskakują bardziej niż skomplikowane wyrafinowane posiłki, także gorąco polecam i pozdrawiam
Prześlij komentarz