czwartek, 25 marca 2010
Chleb biały prosty
Przygody z pieczeniem chleba część dalsza.
Mogłabym piec w kółko chleby, które już tu umieściłam, bo są bardzo smaczne, ale cały czas szukam nowych receptur.
Mam w domu amatora domowego pieczywa, dla którego chce mi się podejmować wyzwania chlebowe, bo nie wszystkie przepisy są tak proste jak ten poniżej.
Chlebek z przepisu, który znalazłam w ogromnych zbiorach chlebek.tv jest jak sama nazwa wskazuje bardzo prosty do wykonania.
Potrzebny jest zakwas, ale może być nawet taki świeży, początkujący ponieważ dodaje się także drożdże, więc nie może się nie udać.
Chrupiąca skórka, miękki środek, typowy pszenny, jasny chleb.
W smaku bardzo dobry, smakuje do wszystkiego.
składniki:
500g mąki pszennej typ 480 (dałam 550)
250ml wody
7 g drożdży świeżych
150g zakwasu żytniego
1 łyżeczka soli
wykonanie:
1. Do dużej miski wsypać mąkę i dodać wszystkie pozostałe składniki.
Zagniatać, aż ciasto będzie gładkie.
2.Włożyć do miski i przykryć, najlepiej folią spożywczą i ściereczką i odstawić na 2 h.
3. Po tym czasie przełożyć na blat wysypany mąką, uformować bochenek (najlepiej rozpłaszczyć ciasto na kształt prostokąta i złożyć jak kartkę na 3 części, położyć łączeniem do dołu).
U mnie ciasto powędrowało do wysmarowanej i wysypanej mąką formy.
Posypać górę mąką i odstawić do podrośnięcia na 45 minut.
4. Następnie wstawić do nagrzanego do 210'C piekarnika na 40 minut. Po 3o minutach wyciągnęłam z formy, żeby dobrze podpiekło się z dołu.
Wystudzić na kratce.
==================
dla posiadaczy maszyny:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności:
płynne,
sypkie,
drożdże.
Włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia 1h50min).
Po skończeniu programu ciasto wyjąć i postępować wg powyższego przepisu od punktu nr 3.
Smacznego!!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Prostota jest najwspanialsza! Zdjęcie z dżemem uruchomiło prace moich ślinianek...
Przepysznie wygląda. A ja dzisiaj dostałam paczkę z koszykami do wyrastania, które zamówiłam jakiś czas temu więc teraz i moje chleby będą jakoś wyglądać:)
Pozdrawiam:)
Rozumiem że idealny na jutrzejsze śniadanie :D
Prześlij komentarz