sobota, 27 marca 2010

Ciastka Krówką nadziane


Dzisiaj nie podam przepisu, a raczej będzie to pomysł na smakołyk.
Wykonanie jest bardzo, bardzo proste, ale jakoś wcześniej na to nigdy nie wpadłam.
Po raz pierwszy robiłam te ciasteczka z siostrą, a Ona pomysł zaczerpnęła od Ani, więc obu Wam dziękuję, bo bardzo mi zasmakowało i uzależniło łatwością wykonania.

Lubię 'krówki', ale w wersji roztopionej wręcz uwielbiam.
Dzisiejszy przysmak więc najlepszy jest na gorąco, jednak należy bardzo uważać, ponieważ po wyjęciu z piekarnika przez kilka minut, masa krówkowa jest bardzo gorąca.

Jeśli tak jak ja uwielbiacie topione krówki, to oprócz dzisiejszego przepisu polecam również ten na Jeżyki.

Dokładnie nie wiem ile wyszło bo szybko zjedliśmy, ale tak myślę że 14-16 sztuk

składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
cukierki 'krówki' (14-16 sztuk w zależności od ilości kwadratów z ciasta)
1 jajko do posmarowania

wykonanie:

Rulon ciasta francuskiego rozwinąć i podzielić nożem na kwadraty.
Na każdy kwadrat położyć krówkę, a następnie skleić ciasto, najdokładniej jak się da, żeby jak najmniej (najlepiej wcale) krówki wypłynęło.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim sklejone ciasteczka.
Następnie każde ciasteczko posmarować rozbełtanym jajkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180'C przez ok. 20 minut, albo do momentu, aż ciasteczka ślicznie się zarumienią.


Smacznego!!!

16 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Świetny pomysł. Mam ciasto francuskie w lodówce a krówki jutro gdzieś kupię i zrobię takie ciasteczka:) Pozdrawiam:)

magda k. pisze...

wiosenko27 super daj znać jak smakowały :) pozdrawiam

andzia-35 pisze...

I ja je zrobię, ale już po świętach:))))

magda k. pisze...

andzia-35 mam nadzieję na relacje czy smakowało, ale nie może być inaczej są pyszne :)

cudawianki pisze...

ale fajny pomysl! bardzo mi sie podoba! :-)

magda k. pisze...

cudawianki - dziękuje mnie również więc powtarzam :) a krówki będe mieć na stałę w domu :)

asieja pisze...

czy lubię topione krówki, to jeszcze nie wiem
ale wiem, że uwielbiam je wyjadane z papierków.. obojętne czy kruche czy ciągnące
ciasteczka musza byc pycha

cukrowa wróżka pisze...

jeszcze nie próbowałam topionych krówek, ale krówki - zawsze dobre!
a te na zdj to moje ulubione - kruche na zewnątrz, lejące w środku. :D

aga-aa pisze...

ciasto francuskie- kocham
wszystko co krówkowe (prócz krów) - kocham
więc...

kasiaaaa24 pisze...

bardzo mi się podoba ten pomysł :) Zawiniątko z niespodzianką :)

dragonfly pisze...

O! To będzie moje następne nadzienie do ciasta francuskiego1 :)

Polka pisze...

:) Ja poproszę od razu sztuk dwie :D

satyrja pisze...

Ja również jestem uzależniona od tego przepisu :d i ZAWSZE poparzę sobie podniebienie gorącymi krówkami, nie umiem doczekać chwili kiedy wystygną :D Pozdrówki:):)

graza pisze...

zrobie je jutro :) przepis dla mnie jesli chodzi o slodkosci

magda k. pisze...

dziękuje Wam wszystkim za komentarze, zachęcam do upieczenia, ale tak jak oszczega satyrja uwaga, one nie tylko parzą podniebienia, ale również uzależniają :)

graża daj znać jak smakowało :)

Agnieszka pisze...

Zrobiłam dzisiaj i polecam wszystkim! Bardzo łatwo i bardzo szybko się je robi, no i przede wszystkim są pyszne! Smakowały wszystkim domownikom!

P.S. Magdo, nie wiem czy na tej str nie ma do Ciebie kontaktu czy ja nie mogę znaleźć, więc piszę tu. Znalazłam w necie przepis na najlepszenaświecie ciasteczka. Oto strona: http://kotlet.tv/podwojne-ciasteczka-czekoladowe
Są one po prostu tak dobre, że brak słów. Koniecznie wypróbuj! ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin