piątek, 5 lutego 2010
Ryba z patelni z pomidorkami i fasolką szparagową
Zawsze lubiłam być w kuchni sama, jednak ostatnio zaczynam dostrzegać przyjemne strony w gotowaniu we dwoje.
Podobno jestem w kuchni trudnym przeciwnikiem ;), ale się staram.
Ostatnio razem z mężem popełniliśmy wspólnie takie proste danie i to bez spięć, a więcej było nawet miło.
Więc niech żyje gotowanie we dwoje – od czasu do czasu ;)
Ilości dowolne wg stanu osobowego u nas dla 2 dużych i jednego malucha.
składniki:
3 filety z tilapii
2 garście pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
bazylia
oregano
garść parmezanu (może być inny twardy ser)
opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
odrobina bułki tartej
oliwa
masło
wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić opakowanie fasolki szparagowej.
Smażyć na średnim ogniu, mieszając, do momentu gdy fasolka zacznie się rumienić.
Do fasoli dorzucić 1 łyżkę masła, sól i pieprz, wymieszać.
Do przygotowanej w ten sposób fasoli można teraz wrzucić garść bułki tartej i wymieszać, bułkę tartą można ominąć, wg upodobań.
Na patelni podgrzać odrobinę tłuszczu i ułożyć rybę.
Rybę skropić oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Pomidorki umyć i pokroić na połówki, a następnie wrzucić na rybę.
Rybę smażyć, a następnie delikatnie obrócić na drugą stronę i również podsmażyć.
Przełożyć rybę z pomidorami na talerz, posypać parmezanem.
Fasolkę ułożyć obok na talerzu.
Podawać na gorąco.
Polecam !!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
8 komentarzy:
Ostatnio eksperymentuję z rybami, ale z fasolką jeszcze nie robiłam... Widzę, że to błąd. Wygląda pysznie :)
Jakąś specjalną wielbicielką ryb nie jestem ale jak patrzę na Twoją wersję to powiem Ci że chętnie zjadłabym porcję. Zwłaszcza, że tak przygotowaną fasolkę robię często tyle, że nie do ryby. Całość musi byc pyszna:) Pozdrawiam:)
Tak patrzę na te pyszności i dochodzę do wniosku, że za rzadko jem rybę :) Pyszna propozycja :)
dziewczyny daję słowo, było pyszne i chcieliśmy więcej :) pozdrawiam gorąco
Ja też chcę taką rybkę! zaraz idę do sklepu!
Jeej, mi nie starczy czasu, żeby wypróbować te wszystkie przepisy które mi wpadło oko szczególnie jak tak rybka - ostatnio gotuję raz w tygodniu - na cały tydzień hihi - jedno danie oczywiście :)
Rybka! :) Mniam!
mniam:) uwielbiam takie szybkie obiadki:)))
Prześlij komentarz