czwartek, 4 lutego 2010
Chleb orkiszowy z miodem, na zakwasie
Moim celem było wypróbowanie mąki orkiszowej, bo przeczytałam, że to bardzo dobra i zdrowa mąka.
Okazało się, że chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem miodu, z przepisu Liski , to jak na razie najlepszy chleb jaki udało mi się upiec. Naprawdę wspaniały, jesteśmy nim oczarowani i będzie robić jeszcze nie raz.
Chlebek ma delikatny miąższ i chrupiącą skórkę, robi się go bardzo prosto, tylko należy pamiętać, że zaczyn trzeba nastawić na przynajmniej 12 godzin, przed planowanym pieczeniem.
Polecam chleb to cud – miód.
Więcej o orkiszu :
„Orkisz spożywany był w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk.
Obecnie (stan na rok 2007) powierzchnia jego uprawy w Europie wynosi około 18 tys. hektarów. W Polsce uprawia się około 200–300 hektarów orkiszu, głównie w gospodarstwach ekologicznych.
Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego[potrzebne źródło].
25 marca 2008 "Czerkieska mąka orkiszowa" została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych (woj. świętokrzyskie), w kategorii "Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce". „ Źródło: wikipedia.
składniki:
Zaczyn:
50 g zakwasu żytniego
75 g mąki orkiszowej (użyłam mąki typ 700, jasnej)
100 g wody
Odstawić na 12-24 h
Następnie dodać:
275 g wody
30 g miodu
500 g mąki orkiszowej typ 700 (użyłam mąki typ 630, jasnej)
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1,5 łyżeczki (10 g) soli morskiej
wykonanie:
Gdy zaczyn mamy już gotowy należy go wymieszać zresztą składników na ciasto.
Zagnieść ręcznie (ok.10minut) lub mikserem (6-7 minut).
Zagniatać do czasu, aż ciasto będzie gładkie.
Miskę przykryć folią i odstawić do fermentacji na ok. 2 godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Więc może się okazać, że będzie gotowe wcześniej jak po 2 godzinach, albo dopiero po upływie 3 godzin.
Keksówkę o długości 25 cm wysmarować olejem i wysypujemy otrębami żytniki lub orkiszowymi (nie miałam więc wysypałam mąką).
Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto i ponownie przykryć folią lub lnianą ściereczką.
(Można też zamiast pieczenia w keksówce, uformować okrągły bochenek i przełożyć go do wyrośnięcia do koszyczka wysypanego mąką.)
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wypełnić całą formę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 230'C.
Wstawiamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy do 200'C i dopiekamy kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy i przed krojeniem pozwalamy mu zupełnie ostygnąć.
=======================================================
dla posiadaczy maszyny:
Robiłam w maszynie i się udało więc podaję:
Do maszyny wlewamy gotowy zaczyn, następnie dodajemy pozostałe składniki w kolejności:
płynne
sypkie
drożdże
włączyć program u mnie 'ciasto' (czyli taki bez pieczenia 1h50min).
Po skończeniu programu ciasto wyjąć, przełożyć do formy.
( U mnie ciasto potrzebowało jeszcze chwili, żeby podrosnąć więc po skończonym programie, włączyłam go ponownie, ale tylko na 20 minut, bo wtedy moja maszyna tylko podgrzewa, a to już wystarczyło).
Dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego !!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Uwielbiam chleb orkiszowy. Twój wygląda fantastycznie. Pozdrawiam:)
a mój woreczek z mąką orkiszową leży i leży... i nie wiem kiedy się doczeka w końcu jakiegoś chlebka tudzież bułek :]
Viri uważaj bo się mąka przterminuje :)
Ten chleb mi się podoba, ale nie ma w sklepach tutaj ostatnio mąki orkiszowej a z młyna nie mam co zamawiać bo przeprowadzka tuż tuż :)
Prześlij komentarz