wtorek, 26 stycznia 2010
Włoska tarta szpinakowa z szynką
Przepis na tą tartę znalazłam w książce 'Jamie Oliver w domu', książką jestem nadal zafascynowana i co do niej zaglądam znajduję jakiś nowy wspaniały przepis.
Tym razem mieliśmy ochotę na szpinak, a mały zawsze ma ochotę na pizzę, więc postawiłam na tartę z szpinakiem (bo tarta to dla Tyty też pizza).
Danie proste i bardzo nam zasmakowało.
W oryginale jest świeży szpinak, jednak z jasnych powodów zastąpiłam go szpinakiem mrożonym.
Piekłam w formie 25x27 cm, ale może być większa.
W nawiasach podałam moje małe modyfikacje.
składniki:
ciasto:
250g mąki pszennej
100g smalcu, pokrojonego w kostkę (miałam topiony), można zastąpić margaryną
25g startego żółtego sera
sól morska
igiełki oberwane z 1 gałązki rozmarynu (dałam pół łyżeczki suszonego)
listki oberwane z 1 gałązki tymianku
1 duże jajko
parę łyżek mleka
mąka, do podsypania
nadzienie:
ok. 2 łyżek masła
oliwa
3 czerwone cebule, obrane i pokrojone na cienkie plasterki, (może być zwykła cebula)
1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony na plasterki
350g szpinaku świeżego, (dałam 450g mrożonego)
listki oberwane z kilku gałązek majeranku lub oregano, posiekane (dałam suszone wg smaku)
sól morska
pieprz czarny
500g śmietany kremówki (dałam ok 350g)
150g świeżo startego parmezanu, plus kawałek do starcia (dałam żółty ser)
3 duże jajka
200g ugotowanej wędzonej szynki, porwanej na kawałki lub posiekanej
wykonanie:
ciasto:
W pierwszej kolejności robimy ciasto, bo powinno poleżeć trochę w lodówce, przed pieczeniem.
Najważniejsza zasada mówi, żeby jak najszybciej połączyć składniki, aby nie zdążyły się ogrzać.
Na blat, albo do miski wsypać mąkę, smalec, ser oraz szczyptę soli i mieszać, aż mieszanina będzie miała konsystencję kruszonki. Dodać rozmaryn i tymianek.
Dodać jajka, wlać mleko i mieszać jeszcze parę chwil, aż składniki ciasta się połączą.
Przełożyć ciasto na czysty, posypany mąką blat i uklepać, aby nadać mu zwarty kształt grubego placka (nie zagniatać!).
Ciasto owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na co najmniej 0,5 godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40, (u mnie trochę mniejszy) i grubości ok. 0,5 cm.
Wysmarować masłem i wyłożyć ciastem blachę. Odciąć wystające brzegi pozostawiając rant o szerokości 1 cm.
Po nakłuwać ciasto widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190'C.
Wyjąć ciasto z lodówki i wstawić do nagrzanego piekarnika na 8 minut, żeby lekko się przyrumienił.
Tak podpieczony spód nie wchłonie soku wypływającego z nadzienia i nie zrobi się gąbczasty.
nadzienie:
Jeśli używacie mrożonego szpinaku, to należy go wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy i odmrozić. Następnie przyprawić solą i pieprzem i na małym ogniu gotować, tak długo, aż pozbędziemy się nadmiaru wody w szpinaku.
Na dużej patelni rozgrzać parę łyżek oliwy i wrzucić cebulę i podsmażyć na małym ogniu przez 10 minut, uważać żeby się nie przyrumieniła.
Zwiększyć ogień, dodać czosnek, szpinak i większość majeranku.
Przyprawić lekko solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Po ok. 2 minutach zdjąć patelnię z ognia.
Wymieszać w misce śmietanę z serem, jajkami, szczyptą soli oraz pieprzu i odstawić.
Na podpieczonym cieście rozłożyć szpinak z przyprawami, posypać szynką, polać masą śmietanowo - jajeczną i wygładzić powierzchnię grzbietem łyżki.
Posypać startym serem , resztą majeranku i skropić oliwą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut lub do czasu, aż wierzch tarty mocno się przyrumieni.
Smacznego !!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
proszę grzecznie o kawałek, bo ja od kilku miesięcy się zabieram za taka tartę i coś nie mogę jej zrobić.:]
Jestem bardzo ciekawa smaku szynki ze szpinakiem:)
Pozdrawiam, Olcik:)
Prześlij komentarz