środa, 27 stycznia 2010

Ravioli w porach


Podaję przepis na jedno z moich ulubionych dań.
Danie nazwałabym sałatką, ale do końca nie jestem pewna.
Przepis dostałam dawno temu od znajomych, u których zachwycałam się tą sałatką i od tej pory bardzo często się u nas pojawia i jeszcze mi się nie znudziła.

Głównym składnikiem są małe pierożki nadziewane mięsem, albo grzybami, moje są kupne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby samemu takie zrobić (tylko kto by miał czas!).
Kupuje je pod nazwą pierożki, albo ravioli, nie mrożone.

Bardzo zachęcam do wypróbowania, bo sałatka jest proste do wykonania, a fantastyczna w smaku.

składniki:

1 opakowanie ravioli / maleńkich pierożków z mięsem lub grzybami
1 duży por (biała część)
ok. 150g żółtego sera
majonez – wychodzi go sporo, więc czasami mieszam z jogurtem naturalnym
sól
pieprz

wykonanie:

1. Pierożki gotuję wg instrukcji na opakowaniu.
Następnie odlewam z nich wodę i wrzucam do dużej miski.

2. Por umyć, obrać z górnej warstwy i skroić w cienkie talarki białą część.

3. Ser pokroić w małą kostkę.

4. Wszystko dorzucić do dużej miski i dodać majonez, tyle żeby pierożki były nim pokryte, oczywiście bez przesady. Jeśli nie chcecie dawać tyle majonezu, to spokojnie jego część można zastąpić jogurtem naturalnym.
Ja na tą ilość daję 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!!!



Do wydruku

6 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Super przepis, napewno niedługo wypróbuję:)

andzia-35 pisze...

Lubie takie proste przepisiki:))bardzo apetyczna ta Twoja sałatka:)

majka pisze...

Ravioli uwielbiam. Salatka brzmi pysznie tylko ten por... (znow marudze) :)) Mozna go czyms zastapic? :))

magda k. pisze...

wiosenka27 polecam bardzo smaczne

andzia-35 dziękuję, jest prosta i smaczna zgadza się :)

majka - może go wcześniej zblanszować, żeby nie był taki ostry, a jeśli wogóle nie lubisz to można bez, ale to już nie to samo :)

agata pisze...

ojjjj widzę jedna z moich ulubionych sałatek się pojawiła :) polecam wszystkim bo przepyszna !!

satyrja pisze...

Ja też polecam!! Własnoręcznie jadłam swoją własną buzią :P pyszna jest i na pewno zaserwuję przy najbliższej okazji :)) Magda rulezz!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin