poniedziałek, 25 stycznia 2010
Sałatka Cezar
Koniecznie musiałam zrobić tą sałatkę, w końcu to najsłynniejsza sałatka świata.
Dziwię się sobie, że tak długo zwlekałam :) bo sałatka fantastyczna.
Tak znana danie, ma nie zliczone wersje i każda z tych wersji uważa się za tą najbardziej oryginalną.
Dlatego mojej sałatce pozwoliłam sobie też nadać tą nazwę, chociaż do oryginału pewnie sporo brakuje.
Przyznaję, że od pierwszego skosztowania zakochałam się w tej sałatce, tak proste zestawienie składników, tak wspaniałe połączenie smaków i do tego wspaniały dressing, który podpatrzyłam u Lisiczki_bez_kitki.
Fantastyczna, robiłam ją na moim przyjęciu urodzinowym, mam wrażenie, że wszystkim smakowała, talerzyki wracały puste.
Oryginalnie powinnam użyć sałaty rzymskiej, jednak w styczniu wybór sałaty jest ograniczony, dlatego użyłam tej najbardziej chrupiącej, czyli lodowej.
Ominęłam też fileciki anszua, za to dodałam grzanki z kurczaka.
Gorąco polecam tą sałatkę bo jest fantastycznie chrupiąca i smaczna i nie przejmujcie się jeśli jakiegoś składnika Wam brakuje, dacie radę, mnie smakuje nawet sama sałata z tym dressingiem.
Podaję ilości dla 6 osób jako starter.
składniki
sałatka:
1 główka sałaty lodowej (oryginalnie rzymska)
1 podwójna pierś z kurczaka
grzanki z ok. 4 kromek chleba
parmezan do posypania
sól
pieprz
dressing:
3 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy truflowej
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu
wykonanie:
1. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, umyć i dokładnie wysuszyć.
Kurczaka pokroić w małą kostkę i usmażyć na oliwie na złoty kolor, przyprawić solą i pieprzem.
Kromki chleba pokroić w kostkę i usmażyć na odrobienie oleju na złoty kolor.
2. Przygotować dressing.
Wszystkie składniki dressingu wymieszać razem i dodać zmiażdżony czosnek. Odstawić.
3. Sałatę rozłożyć na talerzach, dodać kurczaka i grzanki.
Posypać startym parmezanem.
4. Przed samym podaniem doprawić solą i polać dressingiem.
Polecam !!! Pycha !!!
Do wydruku
Zapraszam również na inne sałatki np:
sałatka nicejska
sałatka imprezowa
sałatka grecka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
12 komentarzy:
Ja też się od dłuższego czasu przymierzam do tej sałatki a teraz jak tak zachęcasz to pewnie szybcije zrobię;)
też nigdy nie robiłam, a taka sławna i prosta
Pozdrawiam
a dressing bez truflowej bedzie podobnie smakowal??
jak sie ciesze ze taki przepis sie pojawil
jak bylam w ciazy to b czesto jadlam ta salatke ale w knajpkach bo sama nie wiedzialam jak sie taki dressing robi -:)
a dressing bez tej truflowej bedzie smakowal podobnie??
Pytelki - robiłam też bez truflowej i różnica jest minimalna, także jestem pewna, że bez oliwy truflowej będzie smakowało tak samo wspaniale :) pozdrawiam
Rewelacja, pyszna była :)
A ja jeszcze tej salatki nie robilam :( Wyglada pysznie wiec moze sie skusze? :)
Moja pierwsza, "egzotyczna" salatka zrobiona wlasnorecznie. Mam do niej wielki sentyment.
Wyglada swietnie :)
Sałatka wyszła pyszna, ale bardzo kwaśna, następnym razem dodam mniej cytryny. :)
Zrobiłam tą sałatkę, polecam użyć do sosu jogurtu naturalnego aby nie była tak tłusta, oraz dodać natkę pietruszki, lubczyku i trochę cukru. Polecam ;)
brzmi smakowicie;) dzisiaj będziemy robić na jutro do pracy ;) pozdrawiam i zapraszam do mnie;)
fajny, prosty przepis;) dzisiaj będę robić na jutro do pracy ;) pozdrawiam i zapraszam do mnie
Prześlij komentarz