poniedziałek, 25 stycznia 2010

Sałatka Cezar


Koniecznie musiałam zrobić tą sałatkę, w końcu to najsłynniejsza sałatka świata.
Dziwię się sobie, że tak długo zwlekałam :) bo sałatka fantastyczna.
Tak znana danie, ma nie zliczone wersje i każda z tych wersji uważa się za tą najbardziej oryginalną.
Dlatego mojej sałatce pozwoliłam sobie też nadać tą nazwę, chociaż do oryginału pewnie sporo brakuje.
Przyznaję, że od pierwszego skosztowania zakochałam się w tej sałatce, tak proste zestawienie składników, tak wspaniałe połączenie smaków i do tego wspaniały dressing, który podpatrzyłam u Lisiczki_bez_kitki.
Fantastyczna, robiłam ją na moim przyjęciu urodzinowym, mam wrażenie, że wszystkim smakowała, talerzyki wracały puste.

Oryginalnie powinnam użyć sałaty rzymskiej, jednak w styczniu wybór sałaty jest ograniczony, dlatego użyłam tej najbardziej chrupiącej, czyli lodowej.
Ominęłam też fileciki anszua, za to dodałam grzanki z kurczaka.

Gorąco polecam tą sałatkę bo jest fantastycznie chrupiąca i smaczna i nie przejmujcie się jeśli jakiegoś składnika Wam brakuje, dacie radę, mnie smakuje nawet sama sałata z tym dressingiem.

Podaję ilości dla 6 osób jako starter.

składniki

sałatka:

1 główka sałaty lodowej (oryginalnie rzymska)
1 podwójna pierś z kurczaka
grzanki z ok. 4 kromek chleba
parmezan do posypania
sól
pieprz


dressing:

3 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy truflowej
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu


wykonanie:

1. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, umyć i dokładnie wysuszyć.
Kurczaka pokroić w małą kostkę i usmażyć na oliwie na złoty kolor, przyprawić solą i pieprzem.
Kromki chleba pokroić w kostkę i usmażyć na odrobienie oleju na złoty kolor.

2. Przygotować dressing.
Wszystkie składniki dressingu wymieszać razem i dodać zmiażdżony czosnek. Odstawić.

3. Sałatę rozłożyć na talerzach, dodać kurczaka i grzanki.
Posypać startym parmezanem.

4. Przed samym podaniem doprawić solą i polać dressingiem.

Polecam !!! Pycha !!!



Do wydruku

Zapraszam również na inne sałatki np:

sałatka nicejska
sałatka imprezowa
sałatka grecka

12 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Ja też się od dłuższego czasu przymierzam do tej sałatki a teraz jak tak zachęcasz to pewnie szybcije zrobię;)

Beata pisze...

też nigdy nie robiłam, a taka sławna i prosta
Pozdrawiam

Pytelki pisze...

a dressing bez truflowej bedzie podobnie smakowal??

Pytelki pisze...

jak sie ciesze ze taki przepis sie pojawil
jak bylam w ciazy to b czesto jadlam ta salatke ale w knajpkach bo sama nie wiedzialam jak sie taki dressing robi -:)
a dressing bez tej truflowej bedzie smakowal podobnie??

magda k. pisze...

Pytelki - robiłam też bez truflowej i różnica jest minimalna, także jestem pewna, że bez oliwy truflowej będzie smakowało tak samo wspaniale :) pozdrawiam

agata pisze...

Rewelacja, pyszna była :)

majka pisze...

A ja jeszcze tej salatki nie robilam :( Wyglada pysznie wiec moze sie skusze? :)

Anoushka pisze...

Moja pierwsza, "egzotyczna" salatka zrobiona wlasnorecznie. Mam do niej wielki sentyment.
Wyglada swietnie :)

Anonimowy pisze...

Sałatka wyszła pyszna, ale bardzo kwaśna, następnym razem dodam mniej cytryny. :)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam tą sałatkę, polecam użyć do sosu jogurtu naturalnego aby nie była tak tłusta, oraz dodać natkę pietruszki, lubczyku i trochę cukru. Polecam ;)

martoohna pisze...

brzmi smakowicie;) dzisiaj będziemy robić na jutro do pracy ;) pozdrawiam i zapraszam do mnie;)

martoohna pisze...

fajny, prosty przepis;) dzisiaj będę robić na jutro do pracy ;) pozdrawiam i zapraszam do mnie

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin