poniedziałek, 28 grudnia 2009

Strucla z makiem i kruszonką


Już po świętach, w lodówce jeszcze sporo smakołyków, a nam zachciało się ciasta drożdżowego i koniecznie z makiem.
Nastąpiły poszukiwania i idealny przepis znalazłam u Liski.

Strucla według tego przepisu wyszła cudna, nam bardzo smakowała, bardzo polecam.

Ciasto jest bardzo puszyste, nadzienie makowe wspaniałe, a maślana kruszonka wieńczy dzieło.
Liska podaje też patent na szybkie wyrastanie ciasta drożdżowego, a że wypróbowałam ten sposób już nie raz, to też go przekazuję.

składniki:

4 żółtka
¾ szklanki cukru
olejek migdałowy
olejek pomarańczowy
60g drożdży świeżych + 1 łyżka cukru
1 szklanka (250ml) ciepłego mleka
3 szklanki mąki pszennej
skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
rodzynki ilość dowolna
¼ kostki masła roztopionego

masa makowa:
400-500g najlepsza gotowa masa makowa, użyłam Bakalland

kruszonka:

1,5 łyżki miękkiego masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

wykonanie kruszonki:


Wszystkie składniki utrzeć przy pomocy łyżki lub palców.

Wykonanie ciasto:

1.
W dużej misce 4 żółta utrzeć porządnie z ¾ szklanki cukru na kogel-mogel, dodać olejki.

2. W wysokim naczyniu utrzeć drożdże z łyżką cukru, po chwili ucierania drożdże stają się płynne, zalać je wtedy szklanką ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte drożdże dodać do wcześniej utartych żółtek, dodać 3 szklanki mąki, skórkę i rodzynki, przemieszać kilka razy drewnianą łyżką. Roztopić ¼ kostki masła i wlać do masy, wymieszać.

4. Przygotować formę u mnie 25 x 30 cm, może być ciut mniejsza, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wylać do formy i równo ułożyć.

5. Ciasto powinno nam teraz wyrosnąć, ale żeby się to udało i przede wszystkim, żeby stało się to szybko, można zastosować patent z piecem:

Piekarnik nagrzać do temperatury 50'C i wstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie ciasto wspaniale wyrośnie.
Ciasto wyciągamy i wykładamy na nie masę makową, a górę posypujemy kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170'C.
Całość wkładamy do nagrzanego ponownie piekarnika na ok. 20 minut, u mnie zajęło to 30 minut.
Najlepiej sprawdzać metodą suchego patyczka, czyli sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto się nie klei.


Gotowe :)



Do wydruku

5 komentarzy:

Agata pisze...

Było naprawdę przepyszne :)

Anonimowy pisze...

Przepis wygląda apetycznie, ale placek nie wygląda jak strucla. Zawsze myślałam, że strucla to ciasto zwijane z nadzieniem w rulon.

Szkoła Podstawowa nr 24 w Rudzie Śląskiej pisze...

Wypróbowane:) wyszło pysznie, dodaje do moich ulubionych.

Szkoła Podstawowa nr 24 w Rudzie Śląskiej pisze...

Wypróbowane:) wyszło pysznie, dodaję do moich ulubionych.

magda k. pisze...

Bardzo się cieszę, też ją bardzo lubię, a dawno nie piekłam, czas powtórzyć :) Pozdrawiam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin