środa, 9 grudnia 2009
Pulpety ziemniaczano tuńczykowe
Hit dnia, przepis i prawie całe wykonanie mojego męża, mąż oglądając z synkiem bajki wymyślił nasz obiad, podobno pomogli mu bohaterzy programu dziecięcego 'Kucharz Duży, kucharz Mały' :)
Danie budziło mój niepokój, ale niepotrzebnie, wyszło bardzo smaczne i zaskakująco proste do przygotowania.
Do tego dania jeszcze na pewno wrócimy i mam nadzieję, że mąż częściej będzie zaglądał do kuchni :)
Więc jeśli nie macie pomysłu na obiad, to już macie :)
składniki:
ok 1 kg ziemniaków (już po obraniu)
2 małe cebule
1-2 puszki tuńczyka (tuńczyka 2x 130g bez zalewy) dałam 1 puszkę, ale następnym razem dam 2 bo tuńczyka mogło być więcej
bułka tarta
olej
wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.
Z tuńczyka odlać zalewę.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, albo ugnieść.
Do ziemniaków dodać cebulę i tuńczyka, dosypać ok 3 łyżek bułki tartej.
Następnie dobrze wymieszać i uformować pulpety.
Pulpety obtaczać w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać ok 1 cm oleju i wrzucać pulpety partiami, obsmażyć z wszystkich stron.
Odsączyć z oleju na ręczniku papierowym i podawać gorące.
Najlepiej smakuje z sałatką.
Smacznego :)
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
8 komentarzy:
Wow, ale super. Pozostaje jedynie wypróbować:)
No rzeczywiscie proste! Bardzo fajne te pulpety, na pewno skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam!
wiosenka27 zachęcam, nie będziesz żałować
Konsti - proste to prawda, cieszę się, że się podobają :) pozdrawiam
To musi byc dobre, tym bardziej, ze mezczyzna wykonal ;)
To musi byc dobre!
@monikucha - no nie do końca... przygotował składniki :)
a danie, pyszności :)
Madziu, u Ciebie tyle obiadowych pysznosci, ze nie nadazam przelykac sliny :)) Musze zrobic kiedys moim chlopakom. Tym bardziej, ze Maly tez oglada te bajke :))
Gratulacje dla męża! Mój potrafi jedynie rosół ugotować:)
Prześlij komentarz