sobota, 12 grudnia 2009

Focaccia z rozmarynem i solą


Domowe pieczywo szczerze uszczęśliwia mojego męża, naprawdę.
W poszukiwaniu przepisu na chleb, ograniczam się do drożdżowych, za zakwas jeszcze się nie zabrałam, może po świętach.

Przepisów na ten włoski chlebek znalazłam wiele, ale postawiłam na przepis Liski, bo Pracownia Wypieków, jeszcze nigdy mnie nie zawiodła :)

Focaccia – chleb pochodzący z Włoch, jest to rodzaj pieczywa, który może służyć jako podstawa pizzy.
We Włochach robi się wiele odmian tego chleba: suchy, z solą, ziołami, polany oliwą, z suszonymi pomidorami, albo oliwkami.
Najlepiej podawać na ciepło. Przyznaję, że zostało nam trochę i drugiego dnia też było smaczne.
Można jeść maczając w oliwie wymieszanej z octem balsamicznym, albo po prostu z masłem :)

Chleb bardzo smaczny i łatwy do wykonania.




składniki:

250 g ugotowanych ziemniaków
300-400 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
600 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych plus 1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
oliwa do posmarowania wierzchu focacci
2-3 łyżki świeżego rozmarynu, ja dałam 3 łyżeczki suszonego
sól morska

wykonanie:

1. W nie wielkim pojemniku drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i dodać 2 łyżki ciepłej wody, całość odstawić na 15 minut.
2. Ziemniaki wcześniej ugotowane przecisnąć przez praskę, dodać mąkę i sól i wymieszać.
3. Wlać drożdże i wymieszać, następnie powoli wlać oliwę i wodę (stopniowo) ciasto powinno wyjść luźne, klejące, więc ilość użytej wody może się wahać, zależy to od wilgotności ziemniaków.
4. Można mieszać mikserem (mój niestety sobie nie radzi), albo ręcznie.
Ugniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie ok. 10 minut, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 – 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5.Formę do pieczenia, ja użyłam taką 25 x 35 cm spryskać oliwą.
6. Opuszkami palców zrobić w wierzchu wgłębienia, posmarować oliwą, posypać solą i rozmarynem.
Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
7. Piekarnik nagrzać do 180'C.
8. Wstawić chleb do pieca i piec ok. 30-40 minut (u mnie 40minut), do czasu zarumienienia focacci.
Lekko przestudzić i podawać.

Smacznego !!!



Do wydruku

9 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Wspaniała focaccia. I te dziurki sa przeurocze:)

asieja pisze...

domowe pieczywo i mnie uszczęśliwia
bardzo:-)

focaccia tak ładnie brzmi

cudawianki pisze...

piekna! coraz bardziej podziwiam :-)

Anonimowy pisze...

co za cudo :)

Bea pisze...

Oj wierze, ze pyszna! Wspaniale sie prezentuje :)

Pozdrawiam Magdo!

magda k. pisze...

wiosenka27 - dziękuję bardzo :)

asieja - mnie też najpierw spodobała się nazwa, dziękuję za odwiedziny

cudawianki - to dla mnie bardzo duży komplement - dziękuję

monikucha - dziękuję jesteś bardzo miła :)

Bea - dziękuję bardzo za uznanie :)

Satyrja Anna Mutwil pisze...

Brzmi i wygląda znakomicie! Kusi mnie żeby spróbować to zrobić, jednak nigdy jescze nie bawiłam się drożdżami :P więc w moim wykonaniu zejdzie mi na to cała sobota :D

magda k. pisze...

satyrja - niekoniecznie cała, ważne żeby w domu było ciepło i nie było przeciagu, ja mam z tym problem, więc ostatnio schowałam ciasto do wyrastania pod kołdrę i cudnie wyrosło - powodzenia z pierwszym drożdżowym :)

Anonimowy pisze...

hi, new to the site, thanks.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin