sobota, 19 grudnia 2009
Chlebek kukurydziany
W tej przedświątecznej bieganinie mamy dziś małą przerwę na coś pysznego.
Bardzo szybki chlebek kukurydziany, przepis Nigelli Lawson, z książki 'Nigella gryzie'.
Gdy robiliśmy dzisiaj prawie ostatnie przedświąteczne zakupy, przeciskaliśmy się między tymi wszystkimi wózkami sklepowymi, dzielnie zagarnialiśmy do koszyka, wszystkie produkty z listy, no i ostatnie prezenty. W długaśnej kolejce do kasy, myślałam sobie co by sobie dzisiaj zrobić dobrego do jedzenia i wynagrodzić tą sklepową męczarnie.
Do obiadu miałam dużo czasu, ponieważ po sklepowych bojach wpadliśmy do Teściowej na pyszną zupę fasolową, no i po dziecko ;).
Tak to się dzisiaj toczyło, zupa z pieca dochodzi (ale o tym jutro), a chlebek kukurydziany już gotowy i z masełkiem smakuje wspaniale.
Chlebek najlepiej prezentuje się pieczony w foremce w kształcie kolb kukurydzy, ale jeśli takich nie macie, można wykorzystać formy do muffinek, albo keksówkę.
Ilość na ok. 18 kolb lub 12 muffinek, albo na keksówkę o wymiarach np. 15 x 28.
składniki:
tłuszcz do wysmarowania foremek
175g drobnej mąki kukurydzianej
125g mąki (dałam pszenną)
45g cukru
duża szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
250ml pełnotłustego mleka
1 jajko
45g rozpuszczonego i ostudzonego masła
wykonanie:
1. W pierwszej kolejności rozgrzać piekarnik do 200'C, reszta przygotować nie zajmuje dużo czasu.
Natłuścić formę albo foremki , jeśli macie papilotki do muffinek to smarowanie nie jest konieczne.
2.Do dużej miski wsypać mąkę kukurydzianą, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać.
3.W drugim naczyniu ubić razem jajko, mleko i ostudzone, rozpuszczone masło.
4.Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, aż wszystkie składniki się połączą, nie przejmować się grudkami.
5. Ciasto rozlać do foremek lub do formy i piec :
12-15 minut w przypadku kolb,
20-25 forma duża lub muffiny.
Gotowy chleb powinien odstawać od formy przy brzegach.
6. Ciasto w foremce podzielić na mniejsze kawałki.
Podawać jeszcze ciepłe, najlepiej z masełkiem.
Polecam !!!
Do wydruku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Jaki rumiany i słoneczny :)
pięknie żółciutki, mi to się bardziej skojarzył z kurczaczkiem wielkanocnym :D
piękny kolorek wyszedł :)
Prześlij komentarz